fbpx

Fişa COPIL devine fişa KINDER

De când am creat fişa de lucru „COPIL” pentru mediul şcolar, primesc adesea mesaje de la cadre didactice care îmi povestesc despre felul în care au folosit-o, despre încântarea elevilor şi energia de care se umple sala de clasă în prezenţa visurilor lor. În 8 ianuarie 2022, am primit unul dintre cele mai emoţionante mesaje. Îl redau mai jos, integral, cu acordul autoarei, profesoara de limba germană Irina Milea din Sibiu, care acum este şi participantă la ediţia a doua a Şcolii de Dream Management.

„Dragă Mirela, dragă Echipă!

Cu toate că eu predau limba germană ca limbă străină în domeniul privat corporatist, în prima săptămână de școală a acestui an am ținut locul unei colege de la un liceu din Sibiu și am predat câteva ore la o clasă de a XI-a și a XII-a. De când așteptam ocazia să folosesc fișa voastră COPIL la o școală și la o clasă întreagă!

Pentru a mă pregăti cum se cuvine pentru această experiență emoționantă, m-am așezat într-o zi de Crăciun cu soțul și cu băieții mei la masa mare din sufragerie și am completat rând pe rând răspunsurile la cele 10 întrebări pe câte o foaie A4.

Soțul meu, inginer în IT, nu și-a dat seama până atunci că își dorește să călătorim mult mai mult noi toți patru împreună și acum deja punem la cale planurile pentru anul curent.

Fiul nostru M. ne-a făcut surpriza că la cei 13 ani ai lui își dorește de fapt o educație cuprinzătoare, care să-i faciliteze accesul la o universitate bună și un job bine plătit pentru a putea susține financiar o familie nouă și pentru a deveni la rândul lui tată, redând foarte frumos și abil realitatea în care crește el acum. Un compliment mai mare nu puteam primi ca părinți!

Fratele său mai mic, 11 ani, își dorește bani infiniți pentru a îndeplini la infinit și dorințele altora și ne-a înduioșat cu naivitatea și deopotrivă cu generozitatea lui de copil.

Din toate dorințele mele, cu care am umplut 2 pagini A4, cel mai concret s-a cristalizat visul de a scrie și mi-am putut imagina atât de vivace și precis o viață de scriitoare, încât aproape că m-a speriat ardoarea acestui gând. Am încheiat formularul cu concluzia că e un vis cam prea cutezător, dar Doamne ce frumos e!

Nu era prima oară când mă jucam cu acest gând. De scris scriu de când mă știu, familia și prietenii apropiați mă identifică dintotdeauna cu talentul scrierii și recent am și câștigat un mic concurs de eseuri, la care am participat ca profesoară de germană. Mă feresc însă să fac marele salt în hău și să-mi trimit măcar câte un gând revistei DoR sau altei publicații, care m-ar face mai vizibilă. Obstacolele pot fi însă (a se vedea fișa!) recunoscute și soluționate sau măcar diminuate în amploarea lor și am câteva idei exacte unde și cum să mă apuc de treabă. Am fost colegă de liceu (în clasa paralelă) cu Anca Popa și succesul ei în scrierile jurnalistice a constituit și el un impuls serios și o încurajare în acest sens.

Dar nu despre mine voiam să îți vorbesc!! Experiența aplicării întrebărilor din formularul vostru la clasă a fost extraordinară! Am intuit că elevilor le va fi puțin greu să se deschidă în fața unei persoane străine, așa cum am fost eu pentru ei, deci am pus accentul pe faptul că ei își pun aceste întrebări și nu pe răspunsurile în sine, pe care le-am discutat la modul foarte general, pentru a nu interveni prea brutal în dorințele lor intime și personale. Am întrebat însă dacă au existat cazuri în care o dorință ascunsă să-și facă loc la lumină și să-i ia prin surprindere și răspunsurile nu au întârziat să apară.

Un elev își imaginase că toată viața lui se îndrepta spre o carieră în robotică: a urmat specializarea mate-info, e membru în echipa de robotică a liceului și tot timpul liber e dedicat acestei preocupări. Mare i-a fost însă mirarea să descopere că cel mai mult își dorește să călătorească și să cunoască lumea întreagă, aruncându-se în necunoscut. O elevă, care în paralel cu școala urmărește o carieră în muzică, cântă și compune la chitară, vrea de fapt să ia lecții de călărie: „O să dau chiar astăzi un telefon!”, a răspuns ea entuziasmată colegilor, care se apucaseră deja să-i dea sfaturi și detalii în acest sens, bucurându-se de mișcare, de libertate, de natură, de sălbăticie, de ceva nou. Șefa clasei, o elevă de succes cu note excepționale la toate materiile și cu o sensibilitate artistică deosebită în actorie, își dorește să construiască de la zero o casă și să se ocupe după cum o taie capul de design și decorațiuni interioare, semnalizând astfel o nevoie acută de liniște, de autonomie și de găsire a propriei voci interioare, aruncând în aer previzibilitatea unui drum, care amenința să nu mai fie doar al ei. Un elev (din ultima bancă) a descoperit că își dorește să-și adune toată gașca și să programeze împreună un joc nou sau o aplicație, spunând că cel mai fain e să fii creativ în echipă cu prietenii tăi, împărțind și bune și rele, glumind că în domeniul acesta motto-ul lor este „Sometimes you lose, sometimes you just don’t win!”, fără ca acest lucru să-i descurajeze defel, ba chiar dimpotrivă.

Toate dorințele lor m-au impresionat: „Vreau să am mâini să pot desena și la 90 de ani!”, „Vreau să găsesc un inginer, care să mă învețe să construiesc lucruri!”, „Vreau timp liber și liniște, ca să-mi pot da seama ce-mi doresc cu adevărat, căci acum nu cred că știu!”…

Le-am recomandat să reia întrebările cu părinții și prietenii și să se uite la dorințele lor pe parcursul timpului. În acest sens le-am trimis tuturor formularul vostru și în limba română, dat fiind faptul că eu l-am aplicat la clasă în traducerea proprie în limba germană.

Mai ales în acest scop am dorit să vă contactez și să vă mulțumesc vouă pentru formular, încercând să mă revanșez cu traducerea lui în germană. Acronimul COPIL având 5 litere și KIND doar 4, mi-am permis să adaptez traducerea prin folosirea pluralului KINDER și adăugarea unui concept la final legat de integrarea visului în realitatea imediată, încercând prin acest pas să reconstitui legătura dintre vis și viața reală aflată în plină desfășurare, accentuând faptul că profesorii găsesc în elevii motivați de și angrenați în visurile lor cei mai buni parteneri în procesul de învățare.

Mi-ar plăcea ca această fișă de lucru să fie utilizată de cât mai mulți părinți, pedagogi și prieteni de orice vârstă. Nu sunt prea vizibilă pe social media, însă în partea mea de univers am împrăștiat PDF-ul vostru în toate orizonturile. Dacă e de folos cuiva traducerea mea în limba germană, m-aș bucura să o lăsați să circule. Mai ales dacă aveți ceva de adăugat sau modificat, apreciez orice fel de feedback.

Dragă Mirela, dragă Echipă, vă urez un an nou, în care fiecare să bifăm ce e important pentru noi!

Aveți la Sibiu o parteneră de discuții și schimburi de idei, pe care vă puteți baza oricând. Eu una de-abia aștept!”.

One Comment

  • Bună ziua,
    Multumesc pentru acest articol.
    Eu activez ca pedagog social în Germania. Am descărcat Fişa de lucru şi o voi folosi în cadrul proiectului în care lucrez.
    Multumesc!

    Cu stimă şi respect,
    Tatiana Suer

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *