fbpx

Lecturi

Ai carte, ai parte

Citim din multe motive: ca să aflăm lucruri noi, ca să ne distragem atenţia, ca să nu ne plictisim, ca să luăm un examen. Dar cel mai important motiv: citim ca să ne descoperim şi să ne creăm pe noi înşine. Cărţile pot să ne schimbe viaţa. Adaptând un proverb cunoscut: ‘Spune-mi ce citeşti ca să îţi spun cine eşti’. Eu citesc fără încetare şi cu mare plăcere. Faptul că am acces la cărţi e unul din lucrurile pentru care sunt cel mai recunoscătoare în viaţă. Cărţile de mai jos sunt unele dintre cele pe care le apreciez cel mai mult şi pe care le recomand celor care îmi vizitează casa virtuală (cum îmi place să mă gândesc la acest site).

The Dream Manager

Pe parcursul anului 2017 am citit această carte de 3 ori. Prima oară, îmi amintesc şi acum, în luna aprilie. Mi-a plăcut aşa de mult încât am vrut să o pun imediat la lucru, creând primul atelier de Dream Management (pe care îl descriu în acest articol). Nu visam atunci că voi ajunge să organizez acest atelier în repetate rânduri, pentru un număr de aproape 100 de oameni. Cartea vorbeşte despre cazul unei companii real-fictive, în sensul că firma descrisă nu există ca atare cu nume şi prenume, dar situaţiile cu care ea se confruntă şi soluţiile pe care le descoperă sunt inspirate din realitate. În această companie, la fel ca în multe alte companii din viaţa reală, fluctuaţia personalului şi lipsa de motivare fac lucrurile aproape imposibile. Şi cum ai putea să judeci nişte oameni care câştigă puţin spălând toaletele altora? Unul dintre managerii companiei a avut o idee banal de simplă care a schimbat complet lucrurile, iar pe parcurs, mulţi dintre angajaţi au făcut lucruri la care nu ar fi sperat niciodată. Totul cu ajutorul unui… Dream Manager, Managerul de Visuri. Cartea explică felul în care a fost găsit Dream Manager-ul şi ce a făcut el (şi apoi echipa lui, în momentul în care el singur nu a mai făcut faţă volumului de muncă) pentru a schimba soarta oamenilor şi a companiei lor. Acum, unul din visurile mele e să promovez conceptul de Dream Management în România, iar apoi să scriu o carte despre asta.

Unleash your Dreams. Tame Your Hidden Fears and Live the Life You Were Meant to Live

Mulţi dintre noi visăm să facem lucruri mai mult sau mai puţin măreţe şi rezoluţiile de început de an sunt dovada că putem să conceptualizăm schimbarea. Dar schimbarea de orice fel, inclusiv cea dorită, poate să fie interpretată de creier ca un semnal de pericol. De unde eforturile inconştiente de a ne sabota pe noi înşine şi progresul spre ceea ce ne dorim să realizăm. Spunem celor din jur ce multe lucruri am vrea să facem şi cum am vrea ca viaţa noastră să fie altfel, dar nu facem nimic în direcţia pe care ne-o propunem, spre disperarea celor care ne ascultă an după an. Rezistenţa în faţa fericirii şi a ceea ce ne poate face fericiţi vine din frică. Cartea oferă o soluţie în trei paşi: descoperă-ţi visurile; identifică-ţi fricile ascunse; decide ce e mai important. Pasul unu şi trei sunt trataţi cu o oarecare superficialitate şi ocupă mai puţin spaţiu în care. Dar pasul doi e un regal. Analizează frica de eşec, de mediocritate, de succes (da, există şi frică de succes!), de frica însăşi, de a se simţi vinovat, de furie, de a fi obiectul invidiei şi de a fi astfel izolat, de a nu fi femeie / bărbat adevărat. Cartea e de real folos şi pentru că autorul, psiholog şi psihoterapeut, propune exerciţii de identificare şi depăşire a fricilor. Imi propun ca într-o zi să fac un atelier inspirat şi din această carte.

Changing to Thrive. Using the Stages of Change to Overcome the Top Threats to Your Health and Happiness.

Cu siguranţă că pe lista rezoluţiilor de început de an mulţi dintre noi am inclus schimbări majore: să facem mai mult sport, să ne lăsăm de fumat, etc. La finele anului, când vom constata cu amărăciune că nu am reuşit să facem toate aceste schimbări ne vom gândi că nu avem destulă voinţă, că nu avem destul motivaţie, că suntem slabi, că nu avem destulă încredere în noi înşine. Cartea aceasta spune că toate aceste motive sunt false. Nu vom fi făcut acele schimbări pentru simplul motiv că nu înţelegem mecanismele schimbării şi nu ştim cum se întâmplă schimbarea. Autorul a studiat timp de 30 de ani schimbarea de comportament şi spune că există o mecanică precisă a schimbării, compusă din 6 etape. Pentru fiecare dintre ele sugerează strategii şi oferă exerciţii practice. Cu toţii credem că schimbare = acţiune = momentul în care chiar te-ai lăsat de fumat. Cartea arată că acţiunea e o etapă importantă, dar doar una dintre ele şi poate nici măcar cea mai importantă. Poate mai importantă e etapa pregătirii sau a menţinerii schimbării. Vorba unui fumător faimos: a te lăsa de fumat e cel mai simplu lucru – poţi să o faci în fiecare seară. Pentru pratica mea de consiliere şi coaching această carte a fost extrem de utilă, ajutându-mă să înţeleg mult mai multe lucruri despre provocările cu care se confruntă clienţii.

Habits of Happy Brain. Retrain Your Brain to Boost Your Serotonin, Dopamine, Oxytocin, & Endorphine Levels

Dacă vrei să produci schimbări în viaţa ta e extrem de important să înţelegi ce te face fericit şi ce trebuie să faci ca să generezi mai multă fericire. Sentimentul pe care îl denumim cu cuvântul ‘fericire’ se construieşte prin interacţiunea a patru substanţe din creierul nostru: dopamina, endorfina, oxitocina şi serotonina. Aceste ‘substanţe ale fericirii’ sunt secretate atunci când creierul percepe ceva care e bun pentru supravieţuirea ta. Fiecare dintre cele patru declanşează un alt fel de ‘fericire’. Dopamina produce bucuria de a găsi lucruri care corespund nevoilor tale. Endorfina produce genul de euforie care maschează durerea. Oxitocina produce sentimentul de siguranţă în prezenţa altora. Serotonina produce bucuria de a fi respectat de către cei din jur. Fiecare din cele patru are o funcţie importantă. Dopamina te motiveză să obţii ceea ce doreşti, chiar şi atunci când e nevoie de mult effort. Endorfina te motivează să ignori durerea, ca să poţi fugi de pericole atunci când eşti rănit. Datorită Oxitocina te motivează să ai încredere în cei din jur. Serotonina te motivează să fi o persoană respectabilă. Cartea descrie în detaliu aceste funcţii şi oferă exerciţii practice.

The Kaizen Way. One Small Step Can Change Your Life.

Cei mai mulţi dintre noi, atunci când dorim să facem schimbări importante în viaţa noastră, ce facem? Întâi decidem sensul schimbării, iar apoi luăm o măsura drastică: de azi nu mai fumez, de mâine mă apuc de sport, dau afară toţi angajaţii care nu performează. Ignorăm o problemă cât de mult putem, iar apoi când ‘nu se mai poate’ încercăm ceva măreţ. Uneori funcţionează, dar de cele mai multe ori nu funcţionează câtuşi de puţin, iar apoi nu ştim ce să mai facem. Suntem convinşi că numai măsurile drastice pot duce la schimbare. Această carte vine să demonteze mitul schimbărilor drastice şi propune o alternativă. Metoda paşilor mărunţi, pornind de la observaţia lui Lao Tzu că o călători de o mie de mile începe cu primul pas. Cartea se citeşte uşor şi e plină de exemple din viaţa reală. Am aplicat ceea ce predică în propria mea viaţă şi în atelierele de Dream Management şi am avut rezultate uimitoare. Una din părţile mele preferate e cea în care explică baza neuronală a filosfiei celui mai mic pas. Pentru mine acele pagini (puţine de altfel) au fost un adevărat ‘Aha! Deci aşa!’.

The How of Happiness. A Scientific Approach to Getting the Life You Want

Sonja Lyubomirsky e genul de cercetătoare pe care mi-ar plăcea să o am ca prietenă. E de origine din Rusia, pare să fie înaltă şi mlădioasă, lucrează la Universitatea din California şi studiază fericirea. Cartea ei ‘The How of Happinnes. A New Approach to Getting the Life You Want’ (tradusă în limba română: ‘Cum să fii fericit. O abordare ştiinţifică pentru a avea viaţa pe care ţi-o doreşti’) arată că fericirea e determinată în proporţie de 50% de factori genetici, 40% de ceea ce faci şi 10% de condiţiile (materiale) ale vieţii. Sonja vede partea plină a paharului: doar 50% dintre factorii fericiri sunt genetici şi chiar şi aceia pot sau nu să se manifeste pentru a ne face nefericiţi, în funcţie de diferite condiţii. Pentru restul de 50% ea a studiat şi pus la punct o serie de activităţi care ne pot face mai fericiţi. În cartea aceasta vorbeşte despre 12 dintre aceste activităţi. Unele dintre acestea mi-au inspirat  metodele de coaching şi de aceea îi sunt recunoscătoare Sonjei (exprimarea recunoştinţei este una dintre cele 12 activităţi).

The Dance of Anger. A Woman’s Guide to Changing the Patterns of Intimate Relationships

Într-o zi, o fostă colegă de la cursul de coaching mi-a trimis o carte pe e-mail fără absolut nici un cuvânt în plus. M-am mirat şi de titlu şi de felul în care această carte a ajuns la mine. Era ‘The Dance of Anger’ a psihoterapeutei americane Harriet Lerner (tradusă şi în limba română). Harriet a scris această carte în 1985 şi de atunci a mai scris multe alte cărţi la fel de interesante. Ea spune simplu că furia nu e o problemă. Furia semnalează o problemă. Cel mai adesea, felul în care am învăţat să exprimăm furia nu funcţionează, ci contribuie la menţinerea problemei, a relaţiilor disfuncţionale şi chiar protejează persoana care ne-a înfuriat. Astfel, când intensitatea emoţională e foarte mare, mulţi dintre noi acţionează neproductiv pentru a încerca să schimbe persoana care ne-a supărat, uitând că singura persoană pe care putem să o schimbăm suntem chiar noi înşine. În schimb, ce ar trebui să facem e să profităm de semnalele pe care ni le oferă furia pentru a clarifica propriile noastre dorinţe, motivele pentru care acestea sunt neîmplinite şi metodele pe care am putea să le utilizăm pentru a schimba cu adevărat situaţia care ne înfurie.