fbpx

Exerciții

Sunt o adeptă a psihologiei pozitive, care ne învaţă că fericirea nu e ceva ce primeşti de la mama natură (decât într-o oarecare măsură), ci ceva ce construieşti prin tipul de activităţi pe care le incluzi în ‘dieta’ ta zilnică, săptămânală, lunară sau anuală. Mai jos vorbesc despre câteva activităţi care au fost testate ştiinţific în acest sens. Am testat cu succes aceste activităţi şi pe mine însămi şi le recomand adesea celor cu care lucrez, ca puncte de pornire sau sosire (după caz).

Cea mai bună versiune a mea însămi / însumi

Am făcut acest exerciţiu de câteva ori şi de fiecare dată m-a condus către decizii pe care până mai ieri nu mi le-aş fi putut imagina. Ia-ţi câteva minute ca să te gândeşti la un moment din viitorul tău (ex. 6 luni, un an, zece ani) şi imaginează-ţi că toate lucrurile care ar fi putut merge bine au mers bine: lucrezi în domeniul preferat, ai exact genul de familie şi prieteni pe care ţi i-ai dorit, ţi-ai împlinit până şi obiectivele care azi par aproape imposibil de atins, eşti sănătos şi voios, etc. Nu îţi imagina fantezii nerealiste, ci lucruri care chiar se pot întâmpla, dacă toate o să îţi meargă din plin. După ce ai o idee mai mult sau mai puţin conturată, începe să scrii despre toate aceste lucruri, inclusiv detaliile: dacă vrei copii – câţi copii şi cum să îi cheme, dacă vrei un job nou – ce vei face exact la noul tău job, dacă vrei să ai mai mult timp liber – ce exact o să faci cu el, dacă vrei să îţi deschizi o afacere – în ce domeniu şi cine o să fie clienţii, partenerii, etc. Nu ridica pixul de pe foaie pentru cel puţin 15 minute. Lasă-ţi imaginaţia să te ducă unde vrea ea, în cele mai îndepărtate cotloane şi nu îţi face griji dacă scrii urât sau frumos. Lasă să curgă. Repetă exerciţiul timp de patru zile. Aici un articol despre cum am utilizat acest exerciţiu cu Maria (nume fictiv) şi toate revelaţiile la care a condus el în cazul ei.

Trei lucruri bune

Dacă te concentrezi mereu pe ce nu merge bine în viaţă, va fi mai greu să vezi apoi partea plină a paharului. În fiecare zi timp de o săptămână scrie cel puţin trei lucruri bune care s-au întâmplat în ziua respectivă şi oferă o explicaţie cu privire la motivul pentru care acel lucru a mers bine. Preferabil include şi motivele care sunt legate de contribuţia ta. E important să pui pe hârtie, nu doar să îţi povesteşti în minte acele lucruri. Mintea ta procesează în mod diferit informaţia atunci când scrii. Urmează câteva reguli simple: 1. Dă un titlu evenimentului (‘colega mea a făcut cafea azi’); 2. Scrie exact ce s-a întâmplat; 3. Scrie despre felul în care te-a făcut să te simţi (‘e un progres în relaţia noastră, având în vedere că luna trecută nici nu îmi vorbea’); 4. Explică de ce crezi că s-a întâmplat acel lucru (‘am fost mult mai împăciuitoare şi atentă la nevoile ei’); 5. Dacă îţi dai seama că îţi vin gânduri negative, lasă-le deoparte acum şi revino la ce a mers bine. Dacă faci exerciţiul şi vrei să împărtăşeşti rezultatele cu cineva, dă-mi un semn.

Fapte bune

Faptele bune produc oxitocină, un hormon care are darul de a-ţi îmbunătăţi starea de spirit şi de a contracara efectul cortizolului (hormonul stresului). Nu trebuie să faci neapărat gesturi măreţe. Timp de o săptămână zâmbeşte unui om trist pe care îl vezi pe stradă. Timp de câteva zile ajută acea colegă care e mereu depăşită de situaţie şi care a cam exasperat pe toată lumea. Donează contravaloarea a câtorva pâini unei organizaţii în care ai încredere. Atenţie, unele fapte bune fac rău. Aici un articol despre cum să faci fapte bune care fac bine. Articolul se referă la faptele bune făcute în perioada Crăciunului, dar principiile propuse sunt mereu valabile.