fbpx

Autocunoaștere

Problemele cu care ne confruntăm pot fi văzute în multe feluri. Am putea să le vedem ca o expresie a faptului că am pornit la un drum fără să ştim suficiente despre capacităţile, dorinţele, valorile şi preferinţele personale. Repetăm comportamentele părinţilor chiar dacă în trecut le-am detestat, pentru că nu ştim ce comportamente ar fi mai coerente cu ceea ce suntem noi înşine. Ne-am căsătorit cu persoana nepotrivită pentru că la vremea aceea nu am ştiut ce apreciem sau nu la un partener de viaţă. Avem un job care ne face nefericiţi pentru că atunci când l-am ales nu am ştiut ce ne place cu adevărat în viaţă. ‘Cunoaşte-te pe tine însuţi’ nu e doar un îndemn filozofic, dar ceva a cărui lipsă ne face să pierdem multe şi să câştigăm uneori ceea ce nu vrem. Toate instrumentele prezentate mai jos sunt testate şi validate ştiinţific. Din păcate majoritatea sunt disponibile doar în limba engleză. Pentru cea mai bună corectă interpretare şi utilizare a datelor se recomandă colaborarea cu un specialist. Altfel, rezultatele pot avea doar valoare recreativă sau cel mult orientativă.

Valori şi trăsături de caracter

De la testul VIA cu privire la trăsăturile pozitive de caracter (character strengths) am învăţat foarte multe lucruri importante despre mine. Creatorii acestui test au pornit cu un proiect impresionant, prin care au căutat să înţeleagă care sunt acele trăsături de caracter care sunt apreciate universal, în toate culturile şi religiile lumii. Au creat o listă de 24 de caracteristici, pe care le-au organizat în şase categorii mari, precum: înţelepciune (care include curiozitatea, creativitatea, dragul de a învăţa, judecata); curaj, justiţie, etc.  Pentru a face acest e nevoie de 20-30 de minute. La final primeşti o listă a celor 24 de trăsături, ordonate în funcţie de felul în care ele se manifestă în personalitatea sa. Contra cost se poate obţine o analiză detaliată a profilului, dar se poate înţelege foarte mult şi din versiunea gratuită. În capul listei mele s-au aflat: dragostea de învăţătură (love of learning), creativitatea, judecata, onestitatea şi inteligenţa socială. Aşa mi-am explicat multe lucruri despre felul în care funcţionez eu. Pentru că mi-a plăcut foarte mult acest instrument, m-am format cu Institutul VIA pentru a putea utiliza acest test în parcursul de dezvoltare personal şi al altor persoane.

Sens în activitatea profesională

Sunt foarte recunoscătoare pentru faptul că am avut mereu job-uri cu sens. Lucrând în domeniul social mi-a fost întotdeauna clar că munca mea e utilă. Dar am avut şi un moment în viaţă în care am pierdut această busolă valoroasă. Când mi-am dat seama de acest lucru a fost un şoc. Parcă nu îmi venea să cred că mi se întâmplă cu adevărat, chiar mie, cea norocoasă. Căutând resurse ca să îmi înţeleg situaţia şi să îi dau de cap, am găsit acest instrument creat de profesorul Michael Steger de la Universitatea din Colorado: The Work and Meaning Inventory, disponibil aici. Testul include 10 întrebări şi se poate completa şi interpreta în 15-20 de minute. În coaching mi se întâmplă adesea să lucrez adesea cu persoane care vor să facă o tranziţie de la un job care nu le mai aduce multe dincolo de venituri. Utilizăm testul ca punct de pornire pentru a explora prezentul şi viitorul.

Roata vieţii

Roata vieţii este un instrument foarte popular în cercurile de coaching. E simplu, se completează în doar câteva minute şi îţi dă o idee rapidă, intuitivă (şi poate un pic simplistă, dar interesantă) despre câteva dimensiuni ale vieţii tale. Există foarte multe variante, în funcţie de scopul pentru care se utilizează. Mie mi-a plăcut foarte mult această varianta online interactivă, care funcţionează şi ca instrument de marketing, pentru că la final eşti întrebat dacă ai nevoie de un coach pentru a readuce echilibrul în viaţa ta.

Nivelul de satisfacţie în viaţă

Eşti mulţumit şi fericit exact până în momentul în care nu mai eşti. Şi invers. În acel moment parcă nici nu îţi vine să crezi ce ţi s-a întâmplat. Parcă îţi vine să te ciupeşti să verifici dacă e adevărat. Poţi să faci asta într-un mod un pic mai ştiinţific folosind un test foarte simplu, care conţine doar 5 întrebări şi pe care practic îl faci şi îl interpretezi în 5 minute. Testul a fost dezvoltat de Ed Diener, unul din părinţii fondatori ai psihologiei pozitive (acea ramură a psihologiei care se ocupă cu studiul a ce merge bine în viaţa noastră şi cum am putea să facem ca acele lucruri să meargă şi mai bine) şi se numeşte: Satisfaction with Life Scale (SWL). Întrebările şi instrucţiunile de interpretare pot fi găsite aici, iar aici se oferă câteva informaţii în plus pentru interpretare.

Cât eşti de îndrăgostit/ă?

Helen Fisher studiază iubirea din toate punctele de vedere, inclusiv cel anatomic. Una din cărţile ei se numeşte chiar aşa: Anatomia Iubirii. Datorită ei am început să mă gândesc prima oară la efectele interesante ale iubirii asupra creierului nostru. Am fost şocată să aflu că despărţirea de o persoană iubită e procesată de creier cam la fel ca un sevraj de cocaină, heroină sau alte droguri care dă dependenţă foarte mare. Ea a creat acest chestionar cu 15 întrebări care îţi confirmă (pentru că tu de fapt ştii deja) cât eşti de îndrăgostit şi ce înseamnă asta pentru tine. Site-ul ei merită explorat şi dincolo de acest chestionar.