fbpx

Baza teoretică

La început eram foarte uimită de rezultatele neaşteptat de bune ale atelierelor de Dream Management. Era emoţionant şi un pic adictiv să vină oameni la mine, după 1 lună sau mai multe, să îmi spună cum atelierul le-a schimbat viaţa.

Baiul a apărut în momentul în care m-a lovit din senin sindromul impostorului. Oare nu înşel oamenii? Oare nu “vând” cai verzi pe pereţi? Oare nu e doar un efect placebo? Aşa că am început să studiez, ca să înţeleg bine mecanismele pe care părea că acest concept le activa. Aşa, am înţeles de ce funcţionează.

În primul rând, funcţionează pentru că toate exerciţiile propuse pe parcursul atelierului sunt inspirate din metode şi instrumente testate în condiţii de laborator, de cercetători din domeniul psihologiei pozitive, al ştiinţelor sociale, al psihoterapiei, al neuroştiinţelor.

Apoi, programul este construit pe teorii ale schimbării comportamentului uman şi social (the science of social and behavior change). James Prochaska, cu modelul trans-teoretic al schimbării, este unul dintre eroii mei personali, iar cartea lui este una dintre lecturile mele preferate, pe care o recomand oricui. Pentru a realiza un vis, e uneori nevoie de schimbări: el a descris etapele schimbării comportamentului uman şi procesele care fac posibilă această schimbare. Alte concepte şi practici sunt sunt împrumutate din teoriile şi cercetările cu privire la: motivaţie (ex. goal-setting theory of motivation), credinţe limitative, funcţionarea creierului uman, frica de şi rezistenţa la schimbare, legea inerţiei, legea intenţiei descrescătoare, metoda kaizen, etc.

În al treilea rând, am grijă ca ceainicul meu să fie mereu plin. Un proverb japonez spune ca nu poţi turn ceai dintr-un ceainic gol. Aşa încât sunt eu însămi în formare continuă şi, de fapt, permanentă: acum de exemplu studiez pentru a deveni psihoterapeut, ca o completare a studiilor în coaching (acreditate ANC), în consiliere strategică (diplomă de la şcoala italiană a lui Giorgio Nardone), în consiliere filantropică, etc.

În al patrulea rând, eu sunt convinsă că unul dintre “secretele” succesului stă în combinarea tuturor factorilor mai sus menţionaţi cu elemente de psihologie pozitivă. Psihologia pozitivă este o ramură nouă a psihologiei, creată de Martin Seligman şi elevii săi, care se ocupă cu studiul bunăstării, al optimismului, al emoţiilor pozitive, al succesului şi a tuturor aspectelor psihologice care crează o viaţă împlinită şi fericită.