The English House. Locul unde vorbim despre visurile noastre folosind limba lui Shakespeare.
Nu știu de unde să încep. Dacă pornesc de la frustrările mele adunate de profesorul de limba engleză din mine în ultimii 15 ani, o să ziceți că The English House este un vis trist, poate eșuat din start.
Așa că o să încep de la întâlnirea visului meu cu Mirela Oprea și cu ceilalți participanți la cursul de Dream Management din pandemia lunilor aprilie-mai de anul acesta. Visul meu a răsărit în mintea mea chiar înainte de pandemie sub forma unui spațiu în care buzoienii sa își poată exersa limba engleză în alte contexte și sub alte forme decât cele simulate de școală, unde învățarea este adeseori condiționată de notă, de satisfacția părinților și de convingeri împrumutate de la cei care ”știu mai bine”. Nu l-am putut materializa pentru că nu dispuneam nici de un spațiu adecvat și nici de o echipă entuziastă care să îl vadă cu ochii mei. Așa că l-am pus pe lista celor 100 de visuri cu semnul întrebării ca și cum mă întrebam ”Oare o să te văd vreodată?”
În timpul cursului de Dream Managememt, am fost invitaţi să alegem unul dintre visuri, pentru a exersa tehniciile şi metodele predate. Ghiciți ce vis am ales eu din cele 100 ? Exact pe acesta. Aplicând metoda COPIL predată de Mirela, mi l-am clarificat și am revizualizat obstacolele care mă țineau pe loc, iar ceilalți participanţi la curs au devenit prietenii visului meu. În acest proces, am conștientizat că visul, în esență, poate crește și într-un spațiu online, susținut de cei care apreciază conceptul. Așa a căzut unul dintre cele două obstacole şi s-a născut pagina de Facebook The English House (care în două săptămâni a adunat 30 de followers) și grupul public de pe Facebook The English House (unde suntem 20 de membri).
În primele postări am explicat că în această comunitate non-nativii (cei care nu au limba engleză ca primă limbă) sunt invitați să își exerseze limba engleză vorbită sau scrisă, prin postări despre pasiunile și visurile lor. De aceea, noii veniți în grup sunt etichetați în primele saptămâni pentru a se face cunoscuți comunității. Toți membrii sunt invitaţi să urmărească aceste postări și să ofere sugestii sau să adreseze întrebări clarificatoare proaspeților veniți. Și ca să se încurajeze în îndeplinirea visurilor lor folosesc urarea: Sipping a cup of English tea in favor of your dream! Eu am propus să invocăm aroma ceaiului și sunt deschisă să folosim orice alte îndemnuri care fac ca visurile membrilor să crească.
Primele postări au venit de la foști elevi care abia au absolvit sau care studiază în Anglia și Olanda. În aceste postări ei vorbesc despre visul de a aduce bucurie în ochii privitorilor prin operele lor de artă sau despre faptul că nu sunt pregătiți să vorbească despre visul lor pentru că… încă nu îl cunosc. Alţii, în schimb, sunt vrăjiți de visurile lor şi ne vorbesc atât de frumos depre el. În alte cazuri, visul descris stă încă închis ca într-o bulă și nu este încă foarte clar care îi sunt contururile. În acest caz, de obicei adresăm întrebări de clarificare. De exemplu: ”Dacă ar fi să explici asta unei băbuțe de la țară, ce i-ai spune despre visul tău? ”
Observ că oamenii intră entuziasmați în grupul visătorilor în limba engleză, dar atunci când vine momentul să posteze visul lor, îmi scriu în privat că le este teamă să facă asta pentu că le e teamă ca vor avea multe greșeli. Eu le aduc aminte că în acest grup nu suntem la școală și că putem greși. Într-un final postează și observă că discuțiile se poartă pe seama ideilor, și nu a greșelilor.
Acesta este un obstacol asupra căruia simt eu că o să lucrez încă multă vreme alături de cei din grup; însă mă încred în puterea exemplului și a învățării prin modelarea comportamentului de Dream Manager, pe care fiecare îl joacă la un moment dat în această comunitate. De aceea, îmi doresc ca această comunitate să crească, dar în ritmul ei, pentru că vreau să o văd crescând sănătos, în liniște și tihnă, într-un mod care să îi facă pe noii veniți să simtă că au ajuns într-un spațiu în care se pot vulnerabiliza în siguranță.
Pentru a elimina şi cel de-al doilea obstacol pe care îl menţionam la început (lipsa unei echipe), caut colaboratori cu un nivel avansat de cunoaștere a limbii engleze, pasionați de creșterea oamenilor și care se simt bine în rolul de facilitatori online. Împreună cu ei aș forma acea echipă entuziastă care să organizeze întâlnirile comunității în care oamenii vorr ajunge să vorbească atât de frumos despre visurile și pasiunile lor, încât ar uita de stresul folosirii corecte a limbii pe care o folosesc.
Așadar, acesta este următorul pas din atingerea acestui vis: găsirea tribului care îmi cunoaște cântecul. Dacă vă este cunoscut cântecul, vă rog să îmi scrieți pe pagina de Facebook The English House. Sipping a glass of red wine in favor of your coming!
(Acest text a fost scris de Carmen Neagu, profesoară de limba engleză din Buzău, ca urmare a participării sale la cursul de Dream Management. Carmen este acum membră a Dream Managers’ Forum, o structură informală care îşi propune să ajute cât mai mulţi români să fie în contact cu visurile lor şi să le realizeze. Blogul meu oferă un spaţiu primitor şi o voce tuturor celor care doresc să scrie despre visurile lor. Dacă vrei să scrii despre un vis al tău – realizat sau încă nu – te rog să mă contactezi la [email protected])
One Comment