fbpx

Cum te desparţi sănătos de un vis care nu a fost să fie?

„Indiferent de câte greutăți te lovești, nu-ţi abandona niciodată visul! Cu cât insiști mai mult, cu atât ești mai aproape de atingerea ţelului. Când situația devine mai grea, trebuie să devii și tu mai tare“.

Acesta este un extras dintr-un interviu cu Amna al Haddad, o femeie din Dubai care a decis să devină halterofilă, într-o ţară în care această opţiune aproape că a ostracizat-o. Locul ei în societate era de a se căsătorii şi a face copii, preferabil băieţi. Truda ei de a-şi construi musculatura era profund dispreţuită sau greu tolerată. Cu toate acestea, Amna al Haddad a câştigat concursuri internaţionale şi datorită dârzeniei şi succesului său, Amna a ajuns un model pentru mii de fetiţe din întreaga lume.

Dar avea Amna dreptate cu îndemnul de mai sus? Internetul abundă de sfaturi motivaţionale din sfera “Dream Big” şi “Nu renunţa niciodată la visul tău”. Dacă ar fi să le dai crezare, Amna avea perfectă dreptate.

În schimb, dacă ar fi să dăm crezare ştiinţei, lucrurile sunt mai nuanţare, iar uneori e chiar sănătos să renunţăm la unele dintre visurile noastre.  Iată câteva dintre situaţiile în care poate că e mai bine să renunţăm:

  • Poate am fost influenţaţi să alegem o anumită cale care de fapt nu ni se potriveşte. De exemplu de părinţi care îşi doreau un anumit parcurs pentru noi, iar noi, din iubire sau dorinţa de a nu-i dezamăgi, ne-am însuşit un parcurs care nu era al nostru.  
  • Poate am fost naivi atunci când am decis o anumită direcţie: nu aveam toate datele la îndemnână, dar apoi ne-am simţit presaţi să continuăm ca să nu ne dezamăgim pe noi înşine sau pe cei din jur.
  • Poate am crescut şi visul acela nu mai e decât un balast în vieţile noastre.

Contrar clişeelor, renunţând la astfel de visuri nu facem decât să creăm în noi spaţiul emoţional, intelectual şi spiritual, care e necesar pentru ca noi să putem să ne înscriem pe drumul care ne aparţine cu adevărat.

Şi totuşi, despărţirea de un vis poate fi dificilă. L-am crescut, l-am îndrăgit, ne-am ataşat identitatea de el, l-am prezentat lumii, iar acum lumea are aşteptări. De aceea, am decis să construiesc un atelier special, pentru a prezenta o metodă bazată pe evidenţe ştiinţifice din domeniul psihologiei, prin care poţi să te desparţi sănătos de un vis care nu mai e necesar în viaţa ta. La acest atelier, care va avea loc în data de 10 august 2020, între orele 18.00-20.15:

  • Fiecare dintre participanţi va identifica un vis / o dorinţă / o aspiraţie / un obiectiv mic sau mare de care intuieşte că ar fi bine să se despartă.
  • Vom învăţa o metodă de lucru, uşor de aplicat şi în mod independent (după atelier), inspirată din psihologia gestaltistă.
  • Vom face un “demo” în plen al acestei metode.
  • Vom lucra apoi în grupuri mici pentru a exersa utilizarea metodei.
  • Vom extrage împreună lecţiile învăţate.

Grupul ideal este de 8-12 participanţi. Dacă te atrage, te rog să te înscrii folosind acest link. Atelierul se desfăşoară online: persoanele care se înscriu vor primi linkul de participare. Investiţia participantului constă într-o donaţie recomandată de 50-200 RON, după posibilităţi. Dacă nu sunt “posibilităţi” vino oricum, pentru că visurile sunt nepreţuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *