fbpx

Steluţa Peleaşă despre Dream Management la TVR

În toamna aceasta, colega noastră Steluţa a vorbit despre conceptul de Dream Management în cadrul emisiunii TV “Vreau să fiu sănătos”. Iată câteva din gândurile pe care ea le-a pregătit pentru această ocazie.

  1. În primul rând, te rugăm să te prezinți şi să ne spui ce reprezintă conceptul de Dream Management.

Vă mulțumesc pentru invitație, ne onorează această șansă de a vorbi despre conceptul de Dream Management în contextul unei emisiuni cu focus pe sănătate, fie că vorbim de sănătatea fizică, fie de cea emoțională.

Numele meu este Steluța Peleașă și, profesional, mă ocup în prezent de coordonarea unor platforme online: una care oferă cursuri de formare destinate psihologilor, consilierilor și specialiștilor în resurse umane, iar cealaltă este o platformă de testare psihologică și vocațională. Și aș mai putea adăuga despre mine că am două certificări internaționale de evaluator resurse umane și de consilier în carieră și o certificare națională de Dream Manager.

Și acum trebuie să clarific ce este un Dream Manager, nu? Ei bine, nu este o meserie oficială, dar reprezintă o titulatură generică pentru a descrie o persoană care se foloseşte de puterea ştiinţei pentru a ajuta alte persoane în identificarea şi realizarea aspiraţiilor personale. Pentru asta, Dream Managerul foloseşte concepte şi tehnici din domenii variate precum: psihologie, ştiinţa comportamentului uman, ştiinţa funcţionării creierului, ştiinţele comunicării, management etc.

La nivel internațional conceptul de DM își are originea în domeniul de business, fiind folosit ca o metodă atipică dar inedită de reducere de fluctuației de personal. Există și o carte care ilustrează foarte bine acest concept, se numește The Dream Manager și este scrisă de consultantul de business, Matthew Kelly. Cartea prezintă cazul unei companii de servicii de curăţenie din SUA, care avea o enormă fluctuaţie de personal. Însă totul s-a schimbat în momentul în care compania a angajat un Dream Manager, adică o persoană care îi ajuta pe angajaţi să-și realizeze… visurile. Cartea descrie într-un mod foarte captivant pașii și soluțiile de îndeplinire a unor visuri foarte comune și actuale…cum ar fi: cumpărarea unei locuințe, oferirea unor cadouri de Crăciun, concedii în diverse locuri, terminarea studiilor etc.

Inspirată de această carte, Mirela Oprea a adus și a dezvoltat conceptul și în România. Totul a început în 2017 când Mirela a ținut primele ateliere de DM, pe care apoi le-a dezvoltat în cursuri, apoi în 2019 a scris și o carte, iar în 2020 a dezvoltat și Școala de DM, pe care am finalizat-o și eu. În prezent, vorbim aștfel de o Comunitate de DM cu peste 1000 de membri, care se ajută unii pe alții pe drumul către îndeplinirea visurilor.

În tot acest context de extindere și promovare a conceptului, rolul meu major este că m-am ocupat de acreditarea cursului online de Dream Management la Colegiul Psihologilor din România, fiind astfel o recunoaștere a fundamentului științific pe care se bazează conceptul.

2. De ce sunt importante aspirațiile și obiectivele noastre în raport cu sănătatea noastră fizică?

Mulțumesc că mi-ați adresat întrebarea în acest fel, aruncându-mi mingea la fileu ca să pot face conexiunea între realizarea visurilor și sănatate, subiectul emisiunii dumneavoastră. O întrebare firească ce poate fi în mintea multor telespectatori este:…. Cui îi mai arde de visuri acum, în pandemie?

Ei bine, o să vă spun imediat de ce e important să avem visuri în special în momente critice, cum este acest context pandemic.

Pentru a răspunde la această întrebare vă propun un scurt exercițiu de imaginație: cum ar fi dacă am afla la știri că s-a descoperit un medicament miraculos care are următoarele beneficii:

  • – scade riscul de deces
  • – scade numărul zilelor de spitalizare
  • – scade riscul de atac cerebral
  • – scade riscul de infarct
  • – încetinește progresul bolii Alzheimer

Voi adăuga la aceste 5 efecte de scădere benefică și un efect de creștere, tot benefică și anume: ajută la dezvoltarea celulelor nativ ucigașe care luptă împotriva bolilor foarte grave, precum cancerul.

Nu-i așa că dacă s-ar descoperi un astfel de medicament ne-am grăbi cu toții să-l cumpărăm și chiar am considera că invenția merită premiul NOBEL pentru sănătate?

Ei bine, vestea bună și poate greu de crezut este că un astfel de leac chiar există, este gratuit și depinde de noi să ni-l administrăm și să-i facem loc în viața noastră – e vorba de conectarea cu visurile noastre. Important e să fie o dorință puternică, un vis care ne energizează și care stă acolo în sufletul nostru, poate de când eram tineri, copii – dacă e dorința părinților sau a altcuiva și nu ne reprezintă cu adevărat, atunci efectul în viața noastră e nesemnificativ, ca și efectul placebo.

Problema e că oamenii NU știu de aceste beneficii dar există studii serioase, ample care au demonstrat că realizarea obiectivelor și aspirațiilor are efectele menționate anterior asupra sănătății fizice. Din păcate, nu am timp să detaliez despre aceste studii și nu pot decât să vă invit fie să participați la un curs de DM, fie să citiți cartea Mirelei Oprea care sintetizează și traduce pe înţelesul omului de rând știința din spatele realizării visurilor.

O să fac doar o scurtă referire la unul din studii ce a fost efectuat pe un eşantion de peste 7000 de adulţi americani de vârstă medie, pe o perioadă de 14 ani. Acest studiu amplu a arătat că o creştere de doar un punct pe o scală a scopului a avut ca rezultat o rată a riscului de deces cu 12% mai mică. Se știe că obiceiuri precum consumul de tutun, o dietă nepotrivită, lipsa de mişcare, stresul şi alţi factori ai stilului de viaţă contribuie la jumătate dintre bolile şi decesele premature. Ei bine, lipsa de obiective şi aspiraţii contribuie în aceeaşi măsură la îmbolnăviri şi deces.

3. De ce sunt importante ele în raport cu sănătatea emoțională și psihologică?

Răspunsul scurt la acestă întrebare este că suntem mai fericiți. Ce se întâmplă, de fapt, este că atunci când ai un scop bine definit, creierul nostru eliberează hormonii fericirii și apare efectul bulgărelui de zăpadă: ne crește interesul pentru viață – avem un scop, deci avem un motiv pentru a ne scula dimineața, apoi devenim mai perseverenți, mai concentrați și focusați pentru a ne îndeplini scopul; și chiar dacă apar piedici, căutăm soluții: devenim astfel mai creativi și în final ne crește stima de sine – și e foarte important să învățăm să ne bucurăm de fiecare mică reușită, oricât de mică.

În comunitatea de Dream Management mesajul cheie pe care-l transmitem este: Fii COPIL cu visul tău!

COPIL este un acronim în care fiecare literă reprezintă un concept esenţial pentru realizarea visurilor noastre.

C – Clarificarea şi vizualizarea visului 

O – Obstacole în calea visului

P – Paşii mici care duc la realizarea visului

I –  Inima bună: prietenii visului

L – Liniştea minţii: să ne împrietenim cu gândurile noastre inamice

Prima oară când am participat la un atelier de DM, îmi amintesc că ceea ce m-a marcat atunci a fost că Mirela Oprea prezenta cu multă convingere și pasiune faptul că pentru îndeplinirea visurilor e foarte important să te uiți la OBSTACOLE. Vorbea despre visuri, dar nu era nimic „visător” în ce spunea, totul era foarte ancorat în realitate. Pe mine m-a cucerit prin menționarea studiilor și a conceptelor din psihologie care explică mecanismele minții umane și barierele psihologice pe care SINGURI NI LE PUNEM.

Iar pentru depășirea Obstacolelor cea mai valoroasă soluție este să faci totul cu pași MICI, RIDICOL DE MICI.

Și o să vă dau un exemplu personal: sunt operată de hernie de disc și ca să nu-mi reapară durerile de spate ar trebui să fac exercițiile învățate la kinetoterapie în mod regulat. Îmi aduc aminte că mesajul doctorului a fost clar: trebuie să faci zilnic mișcare – măcar 1/2h de mers pe jos iar pe parcursul zilei cât mai des exerciții de streching și mobilitate. Teoretic, 1/2h /zi de mișcare nu pare imposibil dar, practic, mai ales de când cu pandemia și lucratul de acasă traseul meu zilnic se reduce la: calculator – baie – bucătărie – pat și când mă uit la media zilnică a numărului de pași, îmi dau seama că acea 1/2h de mers pe jos e dificil de făcut prin casă… Ca urmare, mi-am propus să fac zilnic mișcare și având în minte ideea Pașilor mici, prima oară mi-am propus: 15 min/zi. Nici asta nu mi-a ieșit…până am găsit un program sub deviza “doza minimă de mișcare pe zi” – adică mini-programe zilnice de exerciții de 3-4 min, maxim 7-8 minute, în principal fiind exerciții plăcute de streching și mobilitate. Ceea ce s-a întâmplat, în realitate, este că, de cele mai multe ori am făcut consecutiv 2, chiar 3 mini-pastile de exerciții și iată că am ajuns să fac în unele zile circa 15 min/zi… 🙂

Deci așa funcționează reușita cu pași mici – trebuie să fie ridicol de mici, așa încât creierul nostru să NU perceapă efort și să ajungem să ne creăm un obicei constant, care să treacă proba timpului.

4. Care ar fi un mesaj pe care îl transmiteti telespectatorilor?

Ar fi, de fapt, 3 mesaje scurte:

  1. Primul: Ca să fii sănătos fizic și psihic/emoțional, poartă mereu cu tine în gând și inimă întrebarea: Care e visul meu? Ce-mi doresc cel mai mult ACUM în viață?
  • Al doilea mesaj este: Împrietenește-te cu tine, cu creierul tău!

Știinta arată că realizarea unui vis NU trebuie să însemne SACRIFICIU, CORVOADĂ; dimpotrivă, creierul nostru ne ajută doar dacă percepe tot ce facem pentru visul nostru ca o activitate plăcută, care aduce bucurie în sine. Nu doar rezultatul – adică, visul realizat – e o sursă de fericire, ci și procesul /drumul către împlinirea visului.

Așadar, găsește acele metode prietenoase cu creierul tău și identifică pașii cei mai mici cu care poți depăși obstacolele.

  • Iar al treilea mesaj: Fii managerul visului tău! adică tratează-ți visul precum un proiect important – la care să lucrezi sistematic, cu răbdare și perseverență. Iar dacă vrei să aplici metode validate științific, atunci: Fii COPIL cu visul tău!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *