fbpx

Visuri şi valori. Interviu cu Nicole Sbera.

Nicole, noi ne-am întâlnit cu ocazia atelierelor de Dream Management de la Timişoara, apoi ai participat la cursul de Dream Management, iar acum te formezi în cadrul Şcolii de Dream Management. Cum se face că este atât de mult Dream Management în viaţa ta? Povesteşte-ne un pic despre asta?

La primul atelier am venit din 2 motive: pe de o parte, pentru că sunt un spirit curios și îmi place să explorez situații ce mă pun în contact cu sufletul meu, iar pe de altă parte pentru că una dintre valorile mele esențiale este educația continuă. În plus, cred că aveam nevoie de un proces concret care să mă scoată din minte și să mă facă să acționez: ca să ai rezultate e nevoie de comportamente bazate pe acțiuni, nu (doar) bazate pe gândit.  Sunt o visătoare incurabilă, dar știu că dacă nu ai rezultate, nu e exclus să începi să crezi că a visa este greșit…

La celelalte, am venit pentru că mi-a plăcut procesul în care intrasem. Nu voi uita niciodată după amiaza aceea – era în septembrie 2018 – când, la terminarea atelierului, ne-am dus să luăm prânzul împreună cu alte colege. Așezate la o terasă din Piața Unirii din Timişoara, am discutat ca și când ne-am fi cunoscut de o viață: cu atâta deschidere și căldură încât am ajuns să vorbim până și de faptul că amândouă ne pierdusem – de puțin timp – tatăl…

Povesteşte-ne un pic mai multe despre tine. Cine este Nicole Sbera?

Sunt o persoană care dorește să-și atingă și onoreze potențialul în întregime. Care a decis să nu se (mai) compare cu alții, să își asculte inima și să trăiască în funcție de valorile ei cele mai înalte. Care și-a propus să își trăiască viața într-o stare de bucurie, nu doar să supraviețuiască sau să îndeplinească obiective. Dar nu a fost așa din totdeauna!

Povestea mea începe într-o familie cu 3 fete, eu fiind mezina. Până la 20 de ani am trăit în epoca comunistă, perioadă în care oamenii era preocupați de stat la coadă pentru a-și revendica rația zilnică de lapte și pâine, deci nici vorbă de încurajări, de prezență emoțională consistentă din partea părinților, de modele inspiraționale în societate, programe educaționale, ș.a.m.d., motiv pentru care am rătăcit și am fost confuză mult timp.

Trăiam… în așteptare. Mă comparam cu ceilalți și eram ca o frunză în vânt. Nu aveam încredere în mine și nu îmi era clar de ce fac anumite lucruri. Nu aveam o direcție clară și căutam mereu un manual de “folosire” a vieții pentru a fi fericită. Trăiam un război interior și căutam un adevăr pe care să îl pot trăi zilnic în viața mea. Eram în derivă și deși acum aveam mai multe resurse la dispoziție, nu prea știam ce să fac cu ele.

La 25 de ani am absolvit Facultatea de Filosofie. Aveam nevoie de răspunsuri la întrebări gen: Cine sunt? Încotro mă îndrept? Care este sensul vieții? și unde altundeva să găsesc aceste răspunsuri, mă gândeam, dacă nu în operele marilor înțelepți ai lumii? Într-adevăr, filosofia m-a îmbogățit mult. Însă au trebuit să mai treacă alți 25 de ani, multă introspecție și cursuri de dezvoltare personală ca să înțeleg că răspunsurile pe care eu le căutam în cărți, există de fapt în mine, cum dealtfel scrie pe frontispiciul Oracolului din Delphi: „Cunoaște-te pe tine însuți și vei cunoaște Universul și zeii!”

Lecția cea mai grea a vieții mele? Confuzia. Comparația. Rătăcirea. Trăitul din inerție, re-acționând la ceea ce mi se întâmplă. Imposibilitatea de a spune: Eu decid ce înseamnă „succes” pentru mine! Neînțelegerea faptului că – pentru a fi bine cu mine – trebuie să îmi păstrez abilitatea de a vedea lumea prin proprii mei ochi și că nu există o singură rețetă universal valabilă pentru toată lumea.

Momentul de aha a fost cel în care mi-am descoperit propria scală de valori și m-am conectat cu ce contează cu adevărat pentru mine.

În prezent sunt certificată ca formator, coach, consilier de dezvoltare personală, Dream Manager (în formare) și am început să lucrez cu persoanele care vor să se simtă împlinite: indiferent de vârstă, de job, de statut social sau mai știu eu ce criteriu. Care vor să facă ordine în „hățișul mental” și nu știu de unde să înceapă, ca mai apoi să acționeze încrezătoare în direcția visurilor lor.

În urmă cu 2 ani, mi-am dat demisia dintr-un job de management și am decis să îmi urmez visul acela de a ajuta femeile să-și construiască viața în funcție de valorile personale.

Suntem dominați de zgomotul zilnic… Suntem bombardați permanent cu tot felul de mesaje exterioare despre „cheile universale” ale satisfacției în viață, așadar ne luăm după alții și nu ne este ușor să identificăm ce anume prețuim noi și să acționăm în consecință. Tocmai de aceea am creat atelierul online: „Descoperă-ți valoarea! Trăiește în armonie cu valorile tale” în cadrul căruia se obține o ierarhie clară a propriului set de valori, respectiv valoarea numărul unu în principalele domenii ale vieții, iar asta le permite să ia decizii ușor, să prioritizeze, să se pună pe primul loc și să spună nu fără să se simtă vinovate.

Începând din aprilie 2020 pot fi urmărită și pe canalul meu de YouTube. După cum știi, în urma cursului de Dream Management, am creat un playlist special, intitulat „Povești care clădesc mintea & sufletul”. E un canal bilingv: român cu subtitrări în italiană, eu având dublă cetățenie. Acolo răspund la întrebările primite de la ascultători prin intermediul poveștilor cu tâlc. De fapt, încurajez oamenii să își trăiască Valorile, Visurile, Viața.

Unul dintre primele visuri pe care le-ai exprimat la cursul de Dream Management a fost cel de a crea un program care avea legătură cu… Cenuşăreasa. Îmi amintesc bine? Despre ce era vorba şi ce s-a întâmplat cu acel vis?

Îți amintești foarte bine. Acesta este visul cel mare. Proiectul se numește „Devino propriul tău prinț” și pe lângă promovarea făcută pe pagina mea de Facebook „Puterea Cenușăresei”, îmi amintesc că am fost invitată să vorbesc despre el și la o emisiune TV din Timișoara. 

Ideea numelui mi-a venit în urma unei cărți pe care am citit-o și care m-a inspirat foarte mult. Este vorba despre ”Complexul Cenușăresei. Teama secretă a femeilor de independență”, scrisă de Colette Dowling în care cercetătoarea ne atenționează asupra repercusiunilor pe care le au asupra fetelor educația din copilărie și basmele cu prințese salvate de către prinți. Practic ele continuă să aștepte un Prinț care să rezolve totul printr-un sărut, în loc să își fructifice potențialul: altfel spus, se naște o dorință (inconștientă) de a avea alături un bărbat care să le protejeze și să aibe grijă de ele, în timp ce își abandonează ideile, obiectivele, visurile. Doresc să le încurajez să își asculte sufletul, în loc să caute rețete și repere exterioare… Să se considerevaloroase prin simplul fapt că există și să nu-și mai reducă valoarea ori chiar să se identifice cu rezultatele profesionale și economice pe care reușesc să le atingă…. Să se accepte și iubeascăașa cum sunt, știind că acesta este paradoxul schimbării: doar când ne acceptăm așa cum suntem, putem să ne schimbăm!

Acum lucrezi intens la un alt vis al tău. Un vis care pe mine mă inspiră profund, pentru că este vorba despre valori. Spune-ne despre acest vis al tău.

Parte integrantă din conceptul „Puterea Cenușăresei”, visul este despre a schimba viața femeilor în bine prin identificarea și ierarhizarea valorilor personale!

Valorile reprezintă dorințele cele mai profunde ale sufletului nostru, fără ele viața nu ar avea sens sau – oricum – nu sensul pe care îl vrem; sunt aidoma unei busole călăuzitoare și ne dau direcția în viață. Noi alegem în fiecare secundă a vieții noastre: uneori este vorba despre decizii de importanță mai mică (cu ce haine să ne îmbrăcăm azi, de exemplu) alteori este vorba despre decizii care ne pot influența întreaga viață (alegerea carierei, partenerului) și toate aceste decizii sunt rezultatele unor filtrări de informații, filtrul fiind reprezentat tocmai de structura valorilor noastre personale.

De-a lungul timpului am observat că multe femei copiază – așa cum am făcut și eu – modelele pe care le văd în jur și cred că așa ar trebui să se desfășoare și viața proprie. Urmează ideile de succes a altor oameni, ca mai apoi să se trezească la jumătatea vieții triste, frustrate, neîmplinite, cu probleme de sănătate, în familie ori carieră. De ce se întâmplă asta? Pentru că nu-și clarifică serios ce contează cu adevărat pentru ele, altfel spus nu își cunosc valorile.

Ei bine, în cadrul atelierelor pe care le organizez exact asta facem: fiecare participant își clarifică propria listă de valori. Dar o listă lungă s-ar putea să creeze confuzie, de aceea ierarhizarea lor este foarte importantă: în felul acesta, fiecare obține o „hartă” și se asigură că de acum încolo – din timpul său limitat – dedică atenție și trăiește conform valorilor sale de top!

Cum a apărut acest vis în viața ta? Care sunt primele tale amintiri despre el?

Dacă mă gândesc bine, visul are 2 surse. Una vine din suferința mea. Am trecut prin toate aceste probleme și știu cum e: doare! Mi-au trebuit ani de căutări până să mă „trezesc” și să mă pun pe calea mea, să îmi construiesc viața funcție de busola mea interioară, așa încât vreau să scurtezdrumul. Nu este nevoie să se mai irosească alt timp, nu este nevoie să mai treacă nimeni prin ce am trăit eu!

Apoi, el vine din rezultatele mele personale. Am împlinit 51 de ani iar unii oameni îmi spun că arăt de 40, așadar primesc deseori întrebarea: Ce faci? Care e secretul tău. Păi, nu există nici un secret, explic eu. Pur și simplu mi-am descoperit propria scală de valori și o trăiesc la toate cele 3 niveluri (minte, suflet, corp). Cred că visul este o continuare firească a modului meu de a fi, de a trăi și a dorinței de a-mi aduce contribuția în comunitate.

Care este cea mai frumoasă versiune a acestui vis al tău? Cel mai minunat lucru pe care ţi-l poţi imagina în acest moment.

În versiunea cea mai frumoasă a visului mă văd înconjurată de oameni care au conștientizat că sunt unici, cu un set de valori unice, deci fiecare are locul lui în univers și nu este necesar să se compare cu alții. În momentul în care îți trăiești valorile tale cele mai înalte, tu umpli acel spațiu din Univers și îți atingi potențialul. Devii cea mai bună variantă a ta, fără să dorești să fii ca altcineva! Nu mai trăiești în trebuie să…, ci în iubesc să

Ne măsurăm viața după cum ne simțim, iar bucuria vine din autenticitatea noastră… din curajul de a fi noi înșine în fața lumii… din valori trăite. Azi, nu mâine! Acum, nu în concediu! Eu cred că nu are sens să amânăm fericirea: nimic nu ne este promis, nici măcar următoarele 5 minute.

Care sunt obstacolele cu care te confrunţi în ce priveşte realizarea acestui vis? Poţi să ne vorbeşti despre ele?

Inițial, am avut obstacole interioare, care au oscilat de la: nu sunt suficient de pregătită… ceea ce am eu de spus nu este nou sub soarenu va interesa pe nimeni… la ceea ce spunea Socrate: „cu cât știi mai multe, cu atât realizezi că nu știi nimic.” 

Din fericire, mi-am adus aminte că mintea nu lucrează neapărat cu adevăruri, ci cu convingeri, iar atunci am lucrat la schimbarea percepției și a convingerilor mele. Am înlocuit expresia am o problemă cu am o situație interesantă de rezolvat… mi-am dat voie să fac primul și cel mai mic pas. Mi-a plăcut tare mult cum ai explicat, în cartea ta, studiile dr. Robert Maurer: mintea nu vrea să fim fericiți ci să supraviețuim, deci creierele noastre sunt programate să vadă pericol în orice schimbare! Strategia pașilor mici însă, ia cumva prin învăluire corpul amigdalian, sediul emoțiilor, îl mențin liniștit și astfel se evită declanșarea sistemului de alarmă… Am avut o discuție cu perfecționista din mine… am venit la cursul de Dream Management… într-un cuvânt, am acționat.

Obstacolele exterioare se referă la faptul că încă nu mă descurc foarte bine cu marketingul, cu promovarea a ceea ce fac, mai trebuind să dobândesc acele „abilități de comunicare care să-mi permită să îmi prezint visul într-un mod care să-i motiveze pe cei din jur să îmi acorde sprijinul lor” cum scrii, așa frumos, tot tu.

În comunitatea de Dream Management, noi vorbim despre importanţa de a identifica unul sau mai mulţi prieteni ai visului tău? Ai reuşit să faci acest lucru? Cine sunt prietenii acestui vis al tău?

În particular tu, Steluța Peleasa, Lucia Boghina, Gabriela Gocan, Dorina Opran, dar simt aproape întreaga comunitate de Dream Management.

Cititorii acestor rânduri cum ar putea să te ajute ca să îţi duci visul mai departe? În programul de Dream Management învăţăm despre importanţa abilităţii de a cere ajutor. Ai acum oportunitatea de a-ţi exersa această abilitate.

Încă învăț această abilitate, iar răsfoind cartea Amandei Palmer „Arta de a cere” am aflat și cauza dificultății de a cere: aceea că ne face vulnerabili. Partea frumoasă însă este că atunci când o facem – drept consecință a deschiderii noastre – creăm o conexiune cu oamenii, iar atunci când creăm o conexiune, oamenii vor realmente să ne ajute. Așadar, uite, mă deschid spre oamenii care vor citi aceste rânduri și îi invit să participe la atelierele pe care le organizez, să recomande sau să achiziționeze eBook-ul pe care l-am creat pentru a-și clarifica ierarhia propriilor valori, să aprecieze printr-un like / share pagina mea de Facebook și astfel să fie la curent cu informațiile specifice pe care le scriu despre acest subiect. Să-mi recomande persoane / grupuri / comunități / centre care au nevoie de acest proces de identificare. Adresa de mail este [email protected] sau direct mesaj pe messenger.

Ne apropiem de finalul interviului, aşa că aş vrea să te întreb care ar fi un sfat, un gând bun sau o încurajare pe care ai lansa-o către alte persoane care au visuri pe care doresc să le realizeze, având în vedere ceva valoros ce ai învăţat tu în cadrul comunităţii de Dream Management?

Visurile ne conduc. Sunt invizibile, dar sunt foarte puternice! Ele sunt cele care creează entuziasm, ne motivează să ne ridicam din pat dimineața și să facem ceva. Așadar încurajarea mea este să visați, să identificați acțiunile necesare care duc la construcția visului și să începeți să faceți zilnic câte un pas mic, „cărămida zilnică”, cum îmi mai place să o numesc. Focus pe ce puteți face azi și acum, nu mâine, nu luna viitoare sau la anul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *