fbpx

O cramă şi o soră. Interviu cu Andreea Rusu.

Povesteşte-ne un pic mai multe despre tine. Cine este Andreea Rusu?

Daca ma intrebai asta la inceputul cursului de Dream Management aveam un raspuns, iar acum dupa curs am un altul. Povestea mea este in curs de scriere pentru ca recent descopar cu pasi mici, parti noi, interesante si negandite pana acum despre cine sunt. La baza sunt absolventa a facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii si Inginer Metalurg. Combinatia asta ciudata de profesii este rezultatul dintre dorinta mea de a fii om de publicitate si nevoia de a ma autosustine financiar rapid. Primii ani i-am petrecut la o publicatie de afaceri, organizand evenimente de business, iar in prezent fac strategie de pret si pozitionare pentru o multinationala in afara tarii, ultimii 6 ani petrecandu-i in diferite locatii din lume ale aceleiasi companii.

Sunt o persoana pozitiva, care isi ia energie din oamenii din jur si realizarile lor si cu valori morale bine definite – uneori prea stringente. Asa cum mentionam mai devreme, acum trec printr-o perioada de autocunoastere matura, in care las barierele presiunii sociale si ego-ul sa cada si sa inteleg, fara filtre cine sunt in speranta ca ma pot redefini profesional. Contrar sigurantei pe care o detineam pana acum, procesul asta pare nesigur pentru ca merg pe carari mentale in intuneric, dar care se aprind cu fiecare pas in directia potrivita.

La cursul de Dream Management iniţial ai împărtăşit un vis anume, iar mai pe finalul cursului  acest vis s-a transformat în altceva. Povesteşte-ne despre acest două visuri şi cum unul a decurs din primul.

Am venit la cursul de Dream Management din curiozitate si in incercarea de a gasi motivatia de a duce la capat un proiect personal. Visul meu initial suna cam asa: Sa reconstruiesc crama familiei si sa o transform intr-un spatiu recreational – social. In cea mai buna versiune a visului, acest loc este un spatiu de interactiune sociala in care oameni de peste tot de prin lume se intalnesc si exploreaza activitati fizice si mentale sustenabile pentru imbunatatirea calitatii vietii lor – un fel de “international social-environmental retreat”.

In timpul cursului de Dream Management, primul (si cel mai important) pas este Clarificarea – probabil de asta dureaza cel mai mult. Nu stiu daca este comun sau nu, dar pentru mine clarificarea a dus la dezgolirea visului treptat, iar momentul de “AHA” a venit atunci cand am realizat ca la baza visului meu exista o dorinta mult mai arzatoare decat visul initial – cea de a-mi schimba cariera. Am citit de curand intr-o carte un paragraf care se potriveste cu momentul meu, il las aici si pentru altii: “Pivnita sufletului tau este mult mai adanca decat credeai”. Aceasta dorinta, acest nou vis este de a lucra cu oamenii aproape si de a construi ceva care uneste comunitati, aduce oameni impreuna si da mai departe acest sentiment de bucurie si entuziasm pe care il simt eu in interactiuni sociale constructive.

Desi inca nu am conturat job-ul perfect sunt sigura ca el exista si face parte din procesul de dezvoltare in care ma aflu acum.

Ce ai făcut până acum pentru realizarea acestor visuri?

O data cu descoperirea visului ascuns in vis am inceput sa citesc despre dezvoltare profesionala, schimbari in cariera; aceste tranzitii catre indeplinirea visurilor de cariera. Cartea recomandata in timpul cursului de Dream Management – Working Identities – a fost inceputul acestei calatorii prin literatura. Pe cealalta parte, pentru ca nu abandonez visul initial – cel al cramei – vara aceasta am facut un tur restrans al cramelor din Romania pentru documentare – care a venit la pachet cu mult vin bun romanesc si noi prieteni ai visului meu. Apoi am vizitat via familiei din zona Dobrogea, veche de 100 de ani, impreuna cu specialisti in vita de vie, pentru a face o evaluare realista a situatiei din teritoriu. Am intalnit oameni entuziasmati de poveste si prieteni pe termen lung ai visului, realizand si mai mult importanta unei comunitati de sustinere si ai partenerilor de responsabilitate. Ambele visuri sunt la inceput, insa pasii mici si partenerii de responsabilitate dau farmec, putere si entuziasm drumului catre indeplinirea visului.

Dacă ai avea o baghetă magică, ce ai face cu ea pentru a avansa şi mai mult pe calea visurilor tale (sau a unuia dintre visurile tale)?

Daca as avea o bagheta magica as vrea sa vad cum as arata in diferite scenarii ale realizarii visului meu. Pentru ca bagheta nu functioneaza asa, cel mai aproape de magie ar fi sa creez opotunitati diverse in care sa imi folosesc entuziasmul si abilitatile acumulate pana acum pentru diferite proiecte: sociale, wellbeing, activitati culturale, evenimente de dezvoltare, etc. As folosi bagheta magica si sa gust din vinul si bucuria viitoarei crame dobrogene J.

Pe parcursul cursului tu nu doar că ţi-ai descoperit propriile visuri, dar ai trăit şi o transformare profundă prin care ţi-ai dat seama că poţi să îi ajuţi şi pe alţii. Ne-ai vorbit mult despre sora ta. Ai vrea să ne povesteşti un pic despre asta?

Uf, intrebarea asta ma face sa zambesc! Primul soc pe care l-am avut o data cu inceperea cursului a fost realizarea ca prin interventiile mele, involuntar, distrugeam visurile celor din jur. Suna agresiv, insa asa este. Imi amintesc primul modul al cursului de Dream Management in care discutam despre cum oamenii din jur, prietenii si familia influenteaza realizarea visurilor noastre prin felul in care comunicam visul nostru si raspunsul primit inapoi. Practic, cautam validarea ideilor noastre sau cerem ajutor referentilor din viata noastra, fie ca sunt specialisti in domeniu sau apropiati. In cazul meu, atunci cand un apropiat imi impartasea visul lui, vizualizam in orice scenariu o multitudine de obstacole covarsitoare, fara sa iau in considerare pasiunile sau sentimentele celor din jur.

Asa s-a intamplat si cu sora mea care mi-a povestit visul ei de a deveni medic veterinar si pe care am descurajat-o constant timp de 4 ani, ba chiar am incurajat-o sa isi aleaga o alta universitate pentru studii, pe care a decis sa o si urmeze.

Recent, imediat dupa finalizarea cursul de Dream Management, mi-am intrebat sora, proaspat absolventa a facultatii de Managementul Afacerilor si in pragul alegerii unui loc de munca: care este visul ei? Dupa o discutie lunga de clarificare si fara a acorda atentie obstacolelor ce pot aparea, articularea visului a fost foarte clara: vreau sa fiu medic veterinar! Am trecut visul ei prin metoda COPIL si ce a urmat a fost uimitor pentru mine. Dintr-o persoana resemnata cu gandul la visul ei, s-a mobilizat asa de puternic incat in 6 zile (timpul ramas pana la examenul de admitere) sora mea a facut toate demersurile pentru admiterea la Facultatea de Medicina Veterinara. A dat examen, a intrat, iar in toamna va incepe studiile. Astfel de povesti probabil sunt des intalnite in vietile oamenilor, insa pentru mine a schimbat complet perceptia despre vointa, perseverenta si puterea visurilor.

Ce vrei să faci mai departe în legătură cu asta?

O data cu realizarea importantei visurilor in viata noastra s-a deschis o portita noua catre o alta versiune a mea, versiune care intreaba oamenii din jur: Care este visul tau? Eu o mai numesc si efectul cursului de Dream Management. Imi doresc sa descopar mai mult despre cum pot ajuta oamenii din jur sa descopere visul lor si sa traiesc impreuna cu ei o fractiune din fericirea pe care o genereaza fie si un pas mic catre realizarea lui. Vorbind de pasi mici, pentru mine primul pas este sa incep scoala de Dream Management J.

În comunitatea de Dream Management, noi vorbim despre importanţa de a identifica unul sau mai mulţi prieteni ai visului tău? Ai reuşit să faci acest lucru pentru un vis al tău? Tu la rândul tău, ai reuşit să devii prietena visului cuiva?

Comunitatea de Dream Management este o pepiniera in continua crestere de resurse de prieteni ai visurilor si parteneri de responsabilitate! Aici am reusit pentru prima data sa ma acomodez cu conceptul si sa il practic si in afara grupului. Pentru unele visuri este foarte usor sa gasesti unul sau mai multi prieteni – asa cum este in cazul meu visul cu crama unde am mai multi prieteni ai visului ce fac totul mult mai usor de parcurs. La randul meu sunt in primul rand prietena visului surorii mele si urmaresc visul inca unui apropiat.

Cititorii acestor rânduri cum ar putea să te ajute ca să îţi duci visul mai departe? În programul de Dream Management învăţăm despre importanţa abilităţii de a cere ajutor. Ai acum oportunitatea de a-ţi exersa această abilitate.

Fiind in etapa de cunoastere si clarificare a visului meu de substrat, cel de a-mi schimba cariera sunt interesata de povestile altor persoane, despre experienta lor si procesul prin care au trecut ei – in alte cuvinte imi caut un partener de responsabilitate care intelege atat drumul cat si destinatia. Asa ca daca este cineva care vrea sa-mi fie alaturi in acest proces, lansez invitatia formal comunitatii de Dream Management si nu numai.

Ne apropiem de finalul interviului, aşa că aş vrea să te întreb care ar fi un sfat, un gând bun sau o încurajare pe care ai lansa-o către alte persoane care au visuri pe care doresc să le realizeze, având în vedere ceva valoros ce ai învăţat tu în cadrul comunităţii de Dream Management?

Pentru oricine asteapta un semn sa inceapa urmarirea visurilor sale, acesta este! Unul din cele mai valoroase lucruri pe care l-am invatat recent este ca visurile in izolare mor, singur nu poti indeplini um vis, iar comunitatea de Dream Management este audienta masiva de care fiecare dintre noi are nevoie pentru a-si face visul auzit, inteles si sustinut. Energia, bucuria si motivarea pe care o ai atunci cand faci pasi mici catre realizarea visului tau sunt de neegalat. In plus, impartasirea reusitelor cu prietenii visului tau vin direct la suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *