fbpx

Cronica unui Retreat despre Visuri și Bani. Trăită şi scrisă de Irina, una dintre participante.

15-17 aprilie 2022, Cisnădioara, judeţul Sibiu

Vreau să încep cu sfârșitul unui weekend, în care multe convingeri limitative, preconcepții și prejudecăți adânc înrădăcinate în subconștientul nostru individual și colectiv la capitolul Bani, au bătut inevitabil în retragere și au depus armele, capitulând lupta în fața unor emoții incipiente, care și-au scos timid dar în cele din urmă decisiv capul din nisip: De ce mă simt atât de prost la gândul că aș putea îndrăzni vreodată să-mi doresc să am mai mulți bani?!

21 de persoane s-au declarat deturnate de pe drumul vinovăției, rușinii, neîncrederii, traumelor transgeneraționale și ale tuturor poverilor adunate în spate, îmbrățișând o nouă cale de conștientizare, vindecare și asumare a parcursului financiar individual, convertindu-se spre noi poziții de putere, încredere și siguranță în relația emoțională cu Banii.

Încercând să redau cât mai exact sentimentul acestui weekend, care mi s-a coagulat ca un bulgăre cald în stomac, trebuie să vă mărturisesc că ecoul cel mai zgomotos al retreatului, care-mi răsună și în acest moment pulsând puternic în tâmple și-n urechi, este Liniștea absolută și încremenită de la final, care ne-a confirmat că, la fel ca-n orice relație, stabilitatea noastră emoțional-afectivă își spune ultimul cuvânt și în mindsetting-ul fiecărei persoane legat de Bani.

Ideea acestui retreat s-a născut la un curs din cadrul Școlii de Dream Management, exact în momentul în care noi participantele am început să ne bâlbâim la capitolul Business-ul de Dream Management. Adică cum, se pot câștiga și bani din asta?! Dar Doamne-ferește, cum să cer eu așa ceva? Și cât valorez eu de fapt? Cu mâna pe Inima ei bună, Mirela a evaluat problema, anticipând și apoi confirmând nevoia școlărițelor ei de terapie financiară și s-a pus serios pe treabă, documentând părerile mai multor specialiști în domeniu și încropind o bibliografie impresionantă în acest sens. Mirela ne-a demonstrat încă o dată magia actului de a cere ajutor, dăruindu-ne cu vârf și îndesat evaluări psihologice, inventariind și analizând tulburările și comportamentele noastre problematice financiare, scoțând la lumină scenariile individuale legate de Bani și integrând în viitor planurile de sănătate financiară și mai ales emoțională.

Premisa participării la acest retreat s-a formulat prin cererea scrierii unei povești personale legate de bani: „Spune adevărul, tot adevărul şi numai adevărul, într-un fel în care nu ai mai făcut asta niciodată.”, ridicând astfeldin start ștacheta la un nivel superior de vulnerabilizare și deschidere personală. Acesta a fost Primul Pas spre conștientizarea prezenței banilor în viețile noastre și a umbrelor câteodată tenebroase, pe care le aruncă în prezentul nostru. Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că din cele 7 trăsături de educație financiară, doar una este reprezentată de gestiunea mecanică a banilor și de un know-how financiar, restul de 6 constând în factori pur emoționali. Concluzia, care ne-a surprins pe absolut toți participanții la retreat, s-a cristalizat astfel în nevoia de a face cât mai curând și cât mai temeinic ordine nu atât în conturi, ci mai ales în eventualele dezechilibre emoționale și spirituale. Altfel spus, nu lipsa banilor stă la baza problemelor financiare, ci modelele noastre de comportament învățate, perpetuate și multiplicate încă din fragedă copilărie.

Aproape orice lucru din viață are nevoie de identificarea unei măsuri corecte. 10 minute de stat la soare îți pot aduce energie, însă după o oră la soare te poți alege cu o insolație. Cât de mulți bani ar trebui să am ca să-mi fie bine? Cât de mulți ar trebui să câștig ca să mă simt bine? Cum îmi calculez propria valoare? Cum combin sentimentele de împlinire spirituală cu un cash-flow sănătos? Vocile participanților la retreat au formulat cele mai diverse Obstacole în găsirea unui echilibru între lucrarea exterioară de administrare a banilor, între lucrarea interioară privind gânduri, sentimente, emoții și credințe personale legate de bani și între lucrarea spirituală, prin care faptele noastre primesc un răspuns divin cât mai satisfăcător.

Exact ca în parcursul fiecărui vis, cea mai dureroasă și cuprinzătoare etapă este cea de Clarificare a dorințelor și câteodată a lipsei cu desăvârșire a dorințelor. Nimeni de la retreat nu părea să fi venit de acasă cu simpla dorința de a câștiga mai mulți bani în viață! Mirela ne-a conectat pe fiecare cu acest vis, folosind în acest sens instrumente concrete de administrare a surselor financiare, detaliind particularitățile prezente în Cadranul Banilor, evidențiind însă și nevoia bunelor practici de terapie financiară prin identificarea scenariilor personale și disiparea emoțiilor negative legate de acestea. La retreat s-au vehiculat proverbe și zicale vechi legate de bani, dar și citate motivaționale – toate aducând mult mai multă lumină în rușinea și stinghereala cu care abordăm discuțiile dificile despre bani.

Clarificare, Obstacole, Primul Pas, Inimă Bună și Liniște – reluând în ordine invers cronologică etapele discutate la retreat, ajungem și aici și acum la magia metodei COPIL, implementate încă o dată cu succes de Mișcarea Mirelei de Dream Management. Feedback-ul general al celor 20 de doamne și 1 domn participant la retreat-ul Visuri și Bani a răsunat vibrând în toate inimile la unison: Nimic nu va mai fi la fel de azi înainte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *