fbpx

Cadoul cel mai bun de sărbători: 8 idei

Asta este ‘luna cadourilor’, o lună în care ne gândim mai mult la cei dragi, la ce le-ar plăcea să primească în dar de la Moşul. Poate am ‘vânat’ îndelung o dorinţă ascunsă, am vrut să învingem banalitatea cadoului obişnuit, am eliminat din minte şi cravata dăruită anul trecut, şi parfumul de acum doi ani şi bijuteria de acum trei ani. Vrem să dăruim fericirea, ca în schimb să fim fericiţi şi noi.

Studiile confirmă că generozitatea ne face mai fericiţi. Banii aduc fericirea, dar mai ales dacă îi cheltuieşti şi pentru cauze nobile. Efectele pozitive ale generozităţii încep în creier şi există chiar şi un nume pentru asta: ‘strălucirea donatorului’, dată de acţiunea dopaminei, endorfinei şi oxitocinei (substanţe care ne crează starea de linişte, seninătate şi pace interioară) care se eliberează în creier atunci când suntem implicaţi în acţiuni de caritate. Tehnicile de observare a creierului prin rezonanţă magnetică au permis cercetătorilor să descopere că nu numai actul generos, dar chiar şi gândul la un act generos poate determina acest răspuns interior.

Un alt motiv pentru care generozitatea funcţionează este legat de faptul că acţiunile la care ne împinge mută accentul de pe noi înşine. Deşi e foarte important să avem un nivel sănătos de auto-cunoaştere şi sensibilitate faţă de noi înşine, adesea concentrarea excesivă pe propria persoană este filtrată prin negativitate: multe din gândurile noastre sunt încărcate de auto-critică, stress, îndoială, nesiguranţă, mici (sau mari) obsesii şi fobii care ne fac rău. Fiind prea centraţi pe propria persoană, avem prea mult timp pentru a asculta acea voce critică interioară care ne spune că suntem un dezastru într-o privinţă sau alta. Generozitatea, timpul dăruit şi efortul depus pentru a face lucruri pentru alţii ne salvează din faţa acţiunii distructive a acestei voci interioare: e greu să mai credem că nu suntem buni de nimic, când vedem alte persoane care se bucură de acţiunile noastre dezinteresate.

De asemenea, a fost dovedit ştiinţific că generozitatea scade nivelul de stress şi riscul de depresie. Oamenii care luptă împotriva depresiei au foarte multe de câştigat dacă se implică în acţiuni de voluntariat sau de ajutorare a celor din jur, întrucât asta le dă un sens al propriei valori şi îi plasează într-un context social mai amplu.

Dar efectele benefice ale generozităţii sunt mult mai puţine dacă dăruim o cravată galbenă în loc de una albastră, un parfum ambalat în sticluţă înaltă în locul sticluţei rotunde şi o bijuterie un pic mai mult sau mai puţin costisitoare decât cea de anul trecut. Pentru a ne bucura de ele din plin sunt necesare şi alt fel de cadouri. A unor cadouri care să facă nu doar o bucurie dar şi un bine. Sunt o mulţime de organizaţii şi persoane care în fiecare an se străduiesc să facă darul binelui celor care sunt mai puţin norocoşi. Mai jos sunt opt exemple:

  1. Pentru salvarea copiilor cu cancer se luptă Asociaţia MagiCamp, care înseamnă ‘joacă, joacă la greu’, pentru că MagiCamp organizează tabere şi evenimente pentru copiii afectaţi de boli foarte grave, pentru a ajuta la creșterea încrederii în propriile forțe, a stimei de sine, a independenței și a interesului copiilor față de construirea de prietenii noi. Mai multe informaţii: magicamp.ro şi apoi de aici poţi accesa pagina ‘Cum poţi ajuta’, unde lucurile sunt foarte clare. Sunt tare bucuroasă să îi pot număra printre prietenii mei cei mai dragi pe iniţiatorii proiectului MagiCamp: Vlad Voiculescu (un funcţionar bancar, despre care s-a scris mult şi chiar s-a făcut un film pentru felul în care a ajutat bolnavi de cancer) şi Melania Medeleanu, o jurnalistă şi prezentatoare de ştiri care susţine cauze sociale ce se bucură mai puţin decât ea de lumina reflectoarelor.
  2. Pentru susţinerea copiilor din mediul rural lucrează de mulţi ani organizaţia World Vision România, una dintre puţinele organizaţii din România care are acţiuni pentru copiii de la sate. La această organizaţie ajung uneori solicitări disperate, cărora nu întotdeauna organizaţia le poate da curs datorită lipsei resurselor şi a voluntarilor. Mai multe informaţii: worldvision.ro. Pagina lor ‘Cum să te implici’ conţine informaţii bogate: de la cum poţi să devii voluntar, cum poţi să îi ajuţi cu un vot dacă îţi faci cumpărăturile la Profi, cum poţi să ajuţi un copil de la ţară. Programul meu preferat este ‘Vreau în clasa a noua’, prin care, contra sumei de 250 de RON pe lună poţi să ajuţi un copil de la ţară (care altfel poate nu ar avea această şansă) să meargă la liceu. La World Vision Cluj mi-am început cariera ca voluntar şi ştiu că fără ei zeci de mii de copii din România ar avea mult mai puţine speranţe pentru un viitor mai bun.
  3. Pentru copiii din orfelinate sunt numeroase organizaţii care ajută, iar una dintre cele pe care le recomand eu este ‘Desenăm Viitorul’ (desenamviitorul.ro), care a fost creată de Vişinel Bălan, un tânăr actor care şi-a petrecut copilăria pe străzi, la orfelinate şi în grija unor asistenţi maternali, care din păcate au fost departe de conceptul de ‘părinte’.
  4. O organizaţie care îşi propune să îi ajute pe adulţii care şi-au petrecut copilăria în orfelinate este Federeii (federeu – nume de batjocură dat copiilor dintr-un orfelinat din Transilvania). Puţini ştiu că cei care au crescut în orfelinate au şanse reduse în societate, se luptă cu nişte greutăţi pe care noi ceilalţi cu greu ni le putem imagina. Aceasta e o asociaţie nouă, la început de drum, care dincolo de ajutorul concret pentru copiii abandonaţi îşi propune şi să creeze un muzeu al orfelinatului şi să lupte pentru recunoaşterea crimelor şi abuzurilor petrecute în orfelinatele din România. Mai multe informaţii: federeii.ro. Pentru că am avut o contribuţie la crearea organizaţiei, sunt foarte mândră să fiu membru de onoare al asociaţiei.
  5. Dacă doreşti să ai un impact internaţional şi nu doar unul local, poţi să donezi pentru ChildPact, o coaliţie regională de 600 de ONG-uri din 10 ţări vecine cu România. ChildPact îşi are sediul în România şi îşi propune să schimbe legile nedrepte sau pur şi simplu proaste care afectează negativ viaţa copiilor. Totul începe cu legi proaste, iar ChildPact vrea să creeze legi bune nu numai pentru copiii din România, dar şi pentru copiii din alte ţări. Pentru că site-ul ChildPact e doar în limba engleză, pun aici contul bancar: RO42RZBR0000060018257268, deschis la Reiffeisen Bank, Agentia Mosilor, Bucuresti. Am creat ChildPact cu ajutorul World Vision în 2011 şi conduc de atunci această organizaţie, alături de o echipă de care sunt tare mândră.
  6. Dacă vrei să vezi mai multă implicare civică şi mai multă democraţie la nivel local, atunci sigur vei vrea să ajuţi organizaţia CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publică – care acţionează pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor şi dorinţelor actorilor sociali (adică ale noastre, ale cetăţenilor). Dacă vrei să fie linişte în cartierul tău, să nu se mai taie pomi aiurea, să nu se construiască abuziv, să existe grijă pentru parcuri şi multe alte lucruri bune: ce-re.ro.
  7. Pentru copiii din Ferentari, cel mai rău famat cartier bucureştean, lucrează Policy Center for Roma and Minorities. Scopul lor este să ţină copiii în şcoală, pentru că şcoala e singura lor şansă de a răzbi în viaţă. Aceşti copii provin din familii foarte sărace, care nu ştiu sau nu pot să le dea nici o perspectivă. Mai multe despre ei: policycenter.eu.
  8. Dacă vrei să faci un lucru foarte foarte concret, cum e cel de a dărui un acoperiş deasupra capului unor copii şi a părinţilor lor disperaţi, atunci alătură-te Satului Mădălinei (grup pe Facebook), despre care poţi citi mai multe lucruri aici. Căsuţa Mădălinei e deja construită, mai are nevoie doar de un gard şi de izolare. Dar membrii grupului doresc să îi ajute şi pe cumnaţii ei care au 5 copii şi care trăiesc cu toţii într-o casă de chirpici cu o singură cameră.

Mulţi dintre noi îşi doresc să facă binele, dar nu ştiu de unde să înceapă. Sau au început deja şi se confruntă cu multe dileme. Dincolo de scrutarea site-urilor organizaţiilor non-guvernamentale, o altă posibilitate este colaborarea cu un consilier filantropic. Acesta te va ajuta să îţi construieşti un program de implicare, bazat pe valorile tale personale, pe cauzele pe care vrei să le susţii, pe impactul pe care doreşti să îl ai, pe resursele pe care doreşti să le pui la bătaie.

Lucurile sunt simple. Vrei să străluceşti de sărbători? Fii bun!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *