fbpx

Triplu V: Visul de a da Valoare educației prinde Viață. Interviu cu Adela Părăian.

Pe Adela o cunosc din copilărie. A fost una dintre colegele de clasă cu care m-am împrietenit foarte repede. Era tare special faptul că taţii noştri erau colegi de serviciu: nu mai împărtăşeam cu nimeni altcineva din clasă această experienţă. Ea a fost mereu pasionată de matematică şi îmi amintesc cum îmi explica problemele mai grele. Mergeam la ea acasă, ca la un fel de meditaţii între copii. Apoi, cumva, mulţi ani ne-am pierdut complet din vedere una pe alta. Ne-a readus împreună evenimentul de lansare a cărţii mele, la care am fost tare fericită că a venit, deşi a aflat de pe Facebook în ultimul minut. Ulterior, Adela a venit şi la cursul de Dream Management. A fost onorant pentru mine şi mi s-a părut foarte special să ascult un vis al fostei mele colege de şcoală generală: un vis care semăna aşa de mult cu imaginea pe care eu mi-o aminteam despre ea. I-am luat Adelei un interviu despre visul pe care l-a împărtăşit la curs şi pe care acum îl trăieşte. Primul interviu dintr-o serie, care sper să fie lungă.

Adela, reaminteşte-mi, te rog, de unde ai pasiunea pentru matematică. Îmi amintesc că jucai şah cu tatăl tău. În ce măsura te-a influenţat el în această pasiune?

Imi amintesc ziua din clasa a doua cand aveam o temă la matematică, pe care am facut-o si tovarășa invățătoare mi-a zis ca nu e bine. Am mers plângând acasă, dezamăgită că nu știu rezolva problema. Atunci a fost momentul când tatăl meu m-a luat deoparte și mi-a tradus problema, mi-a pus întebări ajutătoare și mi-a dirijat învățarea. De atunci în mod constant m-a ajutat la lecții  cam pâna în clasa a V-a când am fost informata că drumul meu va trebui să îl urmez singură, ca tatăl meu se simțea depășit de situație. Atunci a fost momentul când am început să mă responsabilizez, să iau taurul de coarne și să-mi urmez calea. În momentele de libertate jucam șah cu tatăl meu care era pasionat și mi-a transmis și mie din plăcerea lui. Dacă iți mai aduci aminte, în gimnaziu la orele de sport jucam șah și la un moment dat s-a organizat un campionat la nivel de școală pe care l-am câștigat. În gimnaziu îmi ajutam colegii la teme. Cred că in felul acesta înțelegeam și eu mai bine și mi-am dezvoltat niște abilități: de a explica, de a transmite, de a asculta, de a corecta…

La cursul de Dream Management, tu ai formulat visul de a crea un club de matematică numit Triplu V. Spune-ne ce e special la această şcoală de matematică şi ce înseamnă Triplu V.

Visul de a crea un club de matematică încolțise cu mult timp înainte de a veni la cursul de Dream Management. Într-o zi vad pe facebook că urma să ai o prezentare de carte la Bucuresti. Mi-am dorit să fiu și eu prezentă și m-am bucurat foarte tare cănd ai ajuns cu lansarea la Cluj, deşsi am aflat doar cu două ore înainte. Citind cartea ta am realizat că am un vis pe care nu l-am pus în practică și pe parcurs am descoperit pașii pe care ar fi trebuit să-i fac și nu i-am facut.Denumirea de TripluV mi-a venit in minte de la un curs de matematică din facultate al unui profesor care nu mai avea litere din alfabet pentru notațiile unui desen si a folosit w si vvv. Acum cei trei V vin de la trei cuvinte importante pentru mine: vis, valoare viață. Visul de a da valoare educației prinde viață cu TripluV.

Nu știu dacă e ceva special. A fost gândit sa funcționeze cu grupe de elevi, să rezolvăm probleme pregătitoare pentru examenele naționale și pentru progres școlar. Partea frumoasă este că înscrierea nu e condiționată de un test prealabil și în momentul de față am trei elevi care participă gratuit la cursurile mele. In colaborare cu siteul brio.ro le dau și evaluări naționale elevilor mei. Rezultatele le vin pe mail fiecărui elev dar și mie să pot corecta acolo unde nu s-a înțeles.

Care e prima ta amintire legată de acest vis? Cum ţi-a venit el în minte?

Prima amintire legată de vis este undeva în urma cu doi-trei ani cînd o colegă de limba engleză a fost receptivă la idea mea, de a crea un club la acel moment de matematică și engleză. Mi-a venit în minte la solicitarea părinților care doreau pregătire suplimentară pentru copiii lor.

Care este cea mai frumoasă versiune a acestui vis al tău? Cel mai minunat lucru pe care ţi-l poţi imagina în acest moment.

Cea mai frumoasă versiune a visului este să-mi formez grupe de 15 elevi, să ofer în continuare burse celor care au nevoie și din anul școlar viitor să ma adresez și elevilor de clasa a IV-a.

Un lucru care îmi place mie foarte mult la şcoala ta este integritatea de care dai dovadă. Ai înfiinţat o firmă şi faci totul transparent, cu chitaţă dată fiecărui elev. Care sunt motivele pentru care ai decis să procedezi aşa, când foarte mulţi profesori acceptă plăţi ‘informale’?

Am decis să-mi fac o firmă și să emit facturi pentru că altfel ar fi trebuit să mă intâlnesc cu fiecare parinte pentru a face plata. În plus am elevi din județe îndepărtate de Cluj și nu aș fi putut altfel. Mi se pare mult mai elegant să comunic cu părinții pe baza unui contract, le emit facturi la sfârșit de lună și ei virează banii în cont.

Care e diferenţa dintre şcoala ta de matematică şi conceptul de ‘mediaţii’?

La meditații de obicei profesorii îi ajută pe elevi să-și facă temele. Eu merg pe idea de a rezolva tipuri diversificate de probleme potrivit fiecărui nivel de studiu.

Cum se lucrează la şcoala ta de matematică? Cum decurg cursurile?

În condițiie actuale lucrez online pe platforma zoom si folosesc și o tableta grafică pentru a scrie pe ecran. Elevii văd pe ecran ca pe o tablă la școală. Îi provoc la răspuns și ce îmi dictează ei eu scriu. La un anumit interval de timp facem o evaluare cu ajutorul testelor de la brio.ro.

Când ai deschis şcoala, ai avut succes instantaneu: 17 elevi înscrişi. Cum a reacţionat familia şi cei apropiaţi la succesul tău? Ce impact a avut asta asupra ta?

Familia m-a susținut, m-a ajutat foarte mult. Au avut încredere în mine și au înțeles că timpul meu este acum împarțit între muncă și familie.

În timpul cursului de Dream Management, ne-ai împărtăşit despre obstacolele tale în ce priveşte realizarea acestui vis, dar eu nu mi le mai amintesc. Tu ţi le aminteşti? Poţi să ne vorbeşti despre ele?  

Unul dintre obsacolele pe care le-am avut era legat de găsirea unui spațiu fizic pentru desfășurarea orelor de pregătire. Am primit și câteva refuzuri, altele presupuneau o licitație pentru spațiu și în sfârșit când am rezolvat a venit pandemia și a trebuit să mă reorganizez în online.

Ce alte obstacole au mai apărut? Povesteşte-ne cum le-ai transformat în oportunităţi.

Oamenii erau reticenți la pregătire online. Unii își imaginau că voi face lecții pe whatsapp. Pentru unii dintre ei am făcut lecții demonstrative apoi i-am câștigat ca și potențiali elevi.

În comunitatea de Dream Management, noi vorbim despre importanţa de a identifica un prieten al visului tău? Ai reuşit să faci acest lucru? Cine e cel mai bun prieten al visului tău?

Am mulți prieteni ai visului: familia care a fost lângă mine și m-a încurajat să nu renunț, minunatele colege de la cursul de Dream Management, Steluța Peleașa Neagu care a facilitat colaborarea cu siteul www.brio.ro.

Care a fost lucrul cel mai de folos pe care l-ai găsit în comunitatea de Dream Management? Pentru ce ai recomanda-o?

Cel mai minunat lucru care l-am găsit în comunitatea de Dream Management a fost empatia, altruismul, prietenii visului. Oameni minunați.

Cititorii acestor rânduri cum ar putea să te ajute ca să îţi duci visul mai departe? În programul de Dream Management învăţăm despre importanţa abilităţii de a cere ajutor. Ai acum oportunitatea de a-ţi exersa această abilitate.

Cred că aş vrea să îi rog ca în măsura în care le inspir încredere, să recomande şcoala de matematică TripluV.

Care ar fi un sfat, un gând bun sau o încurajare pe care ai lansa-o către alte persoanr care au visuri pe care doresc să le realizeze?

Pentru persoanele care au visuri de realizat le recomand să citească cartea “Dream Management. Fişa postului pentru cei care aleg să fie managerii propriilor vieți” și să se înscrie la cursul de Dream Management. Imi vine in minte un citat însă nu-mi amintesc autorul: “Dacă nu ai visul tău, vei ajunge să muncești pentru realizarea visului altuia”.

Mai multe informaţii despre Şcoala de Matematică Triplu V, creată de Adela, pot să fie găsite aici: www.tripluv.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *