fbpx

Interviu www.suntparinte.ro. Ce este Dream Management şi de ce e util pentru părinţi să afle mai multe despre asta?

Dream Management este un program şi o metodă bazată pe evidenţe ştiinţifice prin care invităm copiii, tinerii, adulţii şi seniorii din România să fie mereu în contact cu visurile lor şi să folosească puterea ştiinţei pentru a le realiza. Cercetările ştiinţifice arată că e extraordinar de important pentru sănătatea noastră fizică, emoţională, mentală şi socială să avem idealuri şi aspiraţii înalte. Imaginaţi-vă că există un medicament magic care adaugă câţiva ani buni la speranţa de viaţă a copilului vostru, că îl ajută să fie mai fericit pe întreg parcursul vieţii, că îl va ajuta să aibă rezultate şcolare mai bune, că îl ajută să doarmă mai bine noaptea şi chiar îi repară AND-ul. Bonus: la vârstă înaintată îi diminuează riscul de Alzheimer. Oare câţi părinţi din România şi din întreaga lume ar da fuguţa să cumpere acel medicament, oricât ar costa? Ce eforturi ieşite din comun am face ca să ne asigurăm că acea pastilă minunată ar ajunge şi la pruncul nostru drag? Ei bine, acea pastilă minunată există, e gratuită şi e formată din ansamblul obiectivelor şi aspiraţiilor noastre. De scopul nostru în viaţă, de visul nostru cel mai drag. Există studii ştiinţifice care demonstrează acest lucru, dar din păcate informaţia nu este suficient de bine distribuită. E important ca părinţii să ştie acest lucru şi să îşi ajute copiii să fie în permanent contactul cu visurile lor.   

Ati lansat recent proiectul “Fii COPIL cu visul tau!” in scolile din Romania. Ne puteti spune mai multe despre acesta?

Da, în cadrul comunităţii de Dream Management am construit o fişă de lucru pe care vrem să o propunem spre utilizare tuturor şcolilor din România. În această toamnă vom organiza o serie de webinarii prin care vom explica tuturor celor interesaţi cum să folosească această fişă de lucru şi metoda COPIL pe baza căreia e construită. “COPIL” este acronimul ce sumarizează baza ştiintifică a metodei pentru identificarea şi realizarea aspiraţiilor personale: C înseamnă clarificarea visului, O – obstacolele ce trebuie identificate şi analizate, P – paşii mici, planul de acţiune sau “prototiparea” experienţelor dorite, I -“inimă bună”, prietenii de care are nevoie orice obiectiv ambiţios, L – liniştea necesară pentru a putea urma drumul ales. Fişa de lucru a fost realizată şi testată prin colaborarea cu profesori din învăţământul primar şi universitar şi cu specialişti în consiliere școlară și dezvoltarea carierei. Invităm cadrele didactice interesate să se înscrie aici pentru a primi mai multe informaţii. De asemenea, invităm părinţii interesaţi să semnaleze acest demers cadrelor didactice de referinţă pentru copiii lor, astfel încât această iniţiativă să ajungă şi în şcoala copiilor lor.

In ce fel de activitati vor fi implicati copiii si profesorii participanti la proiect?

Noi punem la dispoziţie un intrument, dar apoi va depinde foarte mult de imaginaţia şi creativitatea elevilor, a cadrelor didactice şi a comunităţii. Imaginaţi-vă cum ar fi dacă elevii ar merge la şcoală pentru că acolo sunt întrebaţi despre visurile lor şi pentru că ar fi foarte conştienţi că şcoala e acel loc din care îşi poate lua instrumente, idei şi cunoştinţe ca să îşi realizeze aspiraţiile. Mai mult, deciziile strategice ale şcolii s-ar lua pornind de la apirațiile elevilor. Imaginați-vă că şcoala ar construi parteneriate cu companii care ar “adopta” visurile elevilor şi le-ar pune la dispoziţie mentori şi resurse. Elevii care visează să câştige următorul campionat mondial de robotică ar avea un sprijin de nădejde în companiile de IT din zonă, iar pentru elevii care visează să călătorească în jurul lumii s-ar construi un parteneriat cu câteva dintre firmele importante de turism. Gândiți-vă cum ar fi să avem în gimnaziu sau la liceu cluburi de Dream Management în care elevii se susţin unii pe alţii să îşi realizeze visurile şi activează resurse din comunitate. Imaginaţi-vă că aceste cluburi ar fi susţinute chiar de unii dintre părinţi, care ar ajuta elevii să vadă unde se află resursele pentru visurile lor şi să îi ajute să le acceseze. În acest video de doar 2 minute am vorbit despre o viziune în acest sens.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le poate face un parinte pentru a-l incuraja pe copil sa isi urmeze visurile?

Sunt trei lucruri extrem de importante. În primul rând, să vorbească deschis cu copilul despre importanţa de a avea visuri. Eu am scris o carte întreagă despre asta: pentru mai multe informaţii, vă invit să o răsfoiţi într-o librărie J. Conversaţia despre visurile noastre e extrem de importantă şi e necesar să fie integrată în viaţa de zi cu zi a familiei. Apoi, e important să încurajeze copilul în direcţia visurilor sale, să îl ajute să aibă mici experienţe, “degustări de vis”, în jurul a ceea ce îşi doreşte. Nu vă puteţi imagina câţi copii am întâlnit care ne-au spus, cu lacrimi în ochi, că pe ei nu i-a întrebat nimeni niciodată despre visurile lor şi că nu au pe nimeni care să îi încurajeze. Multe visuri mor în faşă pentru că nu le încurajează nimeni creşterea. În al treilea rând, e extrem de important ca părintele să fie în contact cu propriile visuri şi să facă lucruri concrete pentru a le realiza. Să fie un model viu pentru propriul copil. Să îi explice, din proprie experienţă, ce înseamnă să ai un vis. Şi dacă se poate, sa facă parte dintr-un grup în care membrii se ajută unii pe alţii să îşi realizeze visurile. Pentru cei care doresc să aprofundeze, comunitatea noastră organizează ateliere, cursuri şi chiar o şcoală de Dream Management (mai multe informaţii aici).

Care sunt greselile cele mai frecvente pe care le fac parintii cand vine vorba de visurile copiilor lor (atitudini, comportamente sau convingeri care ii descurajeaza pe copii sa isi urmeze visurile)?

Cea mai frecventă greşeală este să le impună copiilor o viziune asupra lumii. “Noi suntem la a treia generaţie de avocaţi, avocat o să te faci şi tu, nu mai visa tu la cai verzi pe pereţi”. Între timp, în SUA zeci de mii de avocaţi şi-au pierdut joburile, pentru că acum procedurile sunt automatizate, iar roboţii din această industrie au ajuns la nişte performanţe incredibile. Nu vă puteţi imagina câţi oameni vin în practica mea de coaching şi consiliere, care la 40 sau 50 de ani descoperă că au urmat un vis fals, de dragul părinţilor, iar acum fac schimbări radicale. Adevărul e că noi nu ne putem imagina nici jumătate dintre meseriile viitorului. Mulţi părinţi sunt îngroziţi când copiii lor manifestă visuri din zona artistică: cum să se facă băiatul nostru actor sau dansator? E ceva oribil. Am văzut părinţi distruşi din pricina asta. Într-un viitor tot mai automatizat şi robotizat, diferenţa dintre noi şi roboţi va fi dată de umanitatea noastră cea mai profundă, poate tocmai de aceste înclinaţii artistice. În plus, mereu dau exemplul unei prietene, actriţă, care organizează activităţi pentru companii, câştigând undeva între 500-800 EUR / zi. Ar trebui să vedeţi feţele celor care aud asta J.

Ne puteti da un exemplu de exercitiu sau activitate practica de Dream Management pe care parintii il pot realiza impreuna cu copiii, acasa?

Da. Începeţi prin a le povesti copiilor un vis al vostru din copilărie. Ce s-a întămplat, de unde a pornit acel vis, ce paşi aţi făcut pentru a-l realiza, unde aţi ajuns. Apoi faceţi un concurs: cine scrie cele mai multe dorinţe pe o foaie de hârtie în 10 minute. Apoi rugaţi copilul să aleagă o singură dorinţă din listă. Faceţi şi dumneavoastră la fel. Apoi vorbiţi împreună despre acel vis, fiecare explicând propriul vis. Clarificaţi bine-bine, cât puteţi de bine. Puneţi întrebări. Grijă mare să nu judecaţi visul, chiar dacă nu vă ‘convine’. Doar puneţi întrebări care să ajute copilul să se clarifice. Dacă copilul e curios despre visul dumneavoastră, răspundeţi la acele întrebări. Ideea e ca această conversaţie să fie de la egal la egal. Apoi vorbiţi despre un pas mic, foarte mic, pe care fiecare dintre voi, dumneavoastră şi copilul dumneavoastră, l-aţi putea face în direcţia propriului vis. Ceva foarte simplu care poate fi făcut în următoarele câteva zile. Apoi faceţi acel lucru şi discutaţi despre cum a mers. Apoi, dacă doriţi, trimite-ţi-mi un mail la adresa [email protected] ca să mă bucur şi eu şi să învăţ despre cum merg conversaţiile de Dream Management în familiile din România J.

Mirela Oprea este Dream Manager, autor, coach, psihoterapeut în formare, doctor în dezvoltare internaţională şi fondator al mişcării de Dream Management din România. Mai multe informaţii: www.mirelaoprea.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *