fbpx

Counseling cu mine

Counseling strategic cu mine

Prin counseling strategic de scurtă durată ne uităm la problema care te îngrijorează printr-un proces în patru etape. Principiul care ne ghidează e că dacă există o problemă, atunci există cu siguranţă şi o soluţie. Care nu va întârzia să apară dacă va fi căutată în locul şi felul potrivit. E ca în povestea cu tânărul chefliu care îşi căuta cheile sub un lampion. Trecând pe acolo, un domn îl întreabă: ‘Dar eşti sigur că le-ai pierdut aici?’. ‘Ei, nu le-am pierdut aici, dar acolo unde le-am pierdut nu e lumină!’.

În prima etapă vom analiza problema pe care ai vrea să o rezolvi. O să te rog să o descrii în detaliu, iar pentru asta probabil că o să te întreb o mulţime de lucruri despre felul în care funcţionează, momentele în care apare, cum te afectează, etc. Apoi ne vom uita împreună la tot ce ai făcut până acum ca să rezolvi problema. Soluţiile testate care nu au ajutat la nimic sau care poate chiar au înrăutăţit situaţia. Apoi vom vorbi despre felul în care vrei să stea lucrurile în lipsa problemei, adică vom stabili obiectivul demersului de consiliere.

În a doua etapă vom construi o nouă strategie sau o stratagemă, pe care o vei testa în viaţa ‘reală’.

În a treia etapă vom discuta despre efectele noii strategii şi o vom rafina sau modifica până când va avea un efect benefic şi va conduce la eliminarea problemei. În acelaşi timp, vom planifica procesul de re-adaptare la o realitate în care problema nu mai există.

În fine, în ultima etapă ne vom întâlni pentru a analiza lecţiile învăţate, pentru ca metoda să poată să fie utilizată în viitor în mod independent, fără ajutorul meu.

Metoda aceasta de rezolvare a problemelor este rezultatul cercetărilor lui Giorgio Nardone, profesor şi psihoterapeut italian, afiliat al şcolii de la Palo Alto şi unul dintre exponenţii terapiei strategice de scurtă durată.