fbpx

Consiliere filantropică

Dopamină, serotonină şi oxitocină. Asta e Sfânta Treime a fericirii. Dacă reuşeşti să le produci, vei fi fericit/ă. E surprinzător, dar e chiar aşa de simplu! Orice activitate care te ajută să produci aceste substanţe te va face un pic mai fericit.

Sonja Lyubomirsky a identificat şi testat în condiţii de laborator 12 activităţi care pot aduce fericirea. Una dintre acestea se referă la actele de binefacere. Se pare că ajutorarea celor din jur eliberează oxitocină, care are darul de a-ţi îmbunătăţi starea de spirit şi contracarează efectul cortizolului (hormonul stresului). Şi, în mod surprinzător, atunci când corpul tău produce oxitocina, creşte şi nivelul de serotonină şi dopamină.

Dar de unde se începe cu facerea de bine? E destul să donezi o dată sau de două ori pe an la biserică sau la o organizaţie? Să îţi ajuţi mai degrabă prietenii sau oamenii cu adevărat nevoiaşi care nu au pe nimeni? Să donezi un anumit procent din venit sau să mergi pe mâna întâmplării şi a emoţiei de moment? Şi cât e destul ca să ‘se cunoască’ (să ai impact) şi să rămână ceva după tine (să fie sustenabil)?