fbpx

Coaching cu mine

Ofer programe de coaching pentru două categorii de persoane: cele care vor să fie mai fericite şi cele care caută un sens mai profund al vieţii (meaning / purpose, în limba engleză).

Pentru mine conceptul de ‘fericire’ nu e ceva abstract, ci ceva care poate să fie construit. Cercetările ştiinţifice arată că aproape oricine poate să fie fericit dacă are o ‘dietă’ de activităţi şi convingeri potrivite. Pentru mine coaching-ul e despre a crea şi ajuta la susţinerea ‘dietei’ potrivite pentru fiecare persoană.


De la viziune la obiective

Uneori nu ne merge bine nu pentru că am avea cine ştie ce obstacole, ci din simplul motiv că nu ştim ce vrem. Nu avem un obiectiv, un sens în viaţă. Avem o mulţime de talente şi resurse pe care le folosim cum şi pentru ce se nimereşte, fără o direcţie. Acesta poate fi unul dintre primii paşi în programele mele de coaching: conturarea viziunii, stabilirea (sau clarificarea) obiectivelor.

Schimbarea şi gestionarea ei

Alteori, ştim exact ce vrem şi luăm tot felul de decizii: ‘tre’ să-mi bag minţile-n cap’, ‘de mâine mă apuc de…’, ‘de săptâmâna viitoare nu mai…’. Dar schimbarea e mai dificilă decât ne-am aşteptat. Sau am început să păşim pe drumul schimbării, însă dezechilibrele create ne omoară cu zile şi parcă mai bine ar fi să dăm fuguţa la varianta de dinainte, cea în care nu prea eram fericiţi, dar măcar era comod.

Un nou ‘eu’

În fine, uneori se întâmplă să vrem pur şi simplu să ne depăşim limitele. Suntem deja buni în ceea ce facem, căsnicia e ok, prietenii ne sunt aproape. Dar ştim că avem numai o viaţă şi am vrea să îi savurăm fiecare strop. Intuim că mai e ceva în noi înşine care nu a fost încă văzut, poate chiar ne e un pic teamă de acel ceva, dar chiar şi aşa, vrem să fim în contact cu acel alt ‘eu’.

Coaching bazat pe psihologia pozitivă

Lucrez din perspectiva psihologiei pozitive. Asta înseamă că metodele mele şi ceea ce cred despre natura umană sunt influenţate de cercetări care arată că fericirea e ceva ce putem învăţa şi cultiva şi că schimbarea vine mai uşor atunci când construim pe trăsăturile pozitive ale caracterului nostru (puncte tari), decât atunci când ne concentrăm pe ceea ce nu merge. Schimbarea nu poate să se întâmple printr-o oră de coaching pe săptamâna / lună, deci vom construi împreună ‘teme de casă’ pentru tine. Temele de casă sunt cel mai adesea adaptări (pentru situaţia ta personală) ale unor exerciţii utilizate în psihologia pozitivă. Aleg preponderent acele exerciţii care au fost testate în condiţii de laborator şi care s-au dovedit eficiente pentru creşterea gradului de bunăstare subiectivă (fericire) a participanţilor. În fine, vom privi situaţia cu care te confrunţi ca pe o oportunitate de creştere şi învăţare. Problemele pot fi un accelerator al dezvoltării personale, aşadar, o întrebare pe care ai putea să o auzi de la mine ar putea fi: ‘Dacă această problemă ar putea să fie calea spre o viaţă mai bună, ce ar vrea să îţi spună, pentru ca tu nu numai să o depăşeşti, dar chiar să creşti şi să fii mult mai fericit/ă decât înainte?’.