fbpx

Ce este coachingul?

 

 

Ce este?

Coachingul este un instrument care ajută la planificarea şi gestionarea schimbărilor din viaţa profesională sau personală. Pentru unii dintre noi aceste schimbări se referă la performanţe mai bune în activitatea profesională (eventual în vederea unei promovări sau după obţinerea acesteia), la dezvoltarea de noi abilităţi (aşa cum eu am devenit coach şi consilier la aproape 40 de ani), la îmbunătăţirea relaţiilor familiale sau sociale (poate e nevoie de o ofensivă a şarmului în beneficiul şefei sau al soacrei), la adoptarea unui stil de viaţă mai armonios.

O clientă a mea îmi spunea de curând că dacă am fi într-un film, rolul meu, al coach-ului ei, ar fi cel de asistent de imagine, care o ajută să obţină maximul de claritate cu privire la cine este şi ce vrea să facă. Eu aş adăuga că un coach poate fi şi un bun asistent de regie, pentru că el / ea poate să te ajute să regizezi viaţa pe care ţi-o doreşti cu adevărat.

Cum ştii că ai nevoie de coaching şi cât durează un program de coaching?

Adevărul e că nu ai absolută nevoie de coaching. Eu cred că nimeni nu are nevoie de coaching, cum cineva ar avea nevoie de apă sau de un medicament. Coaching-ul este pentru persoane care sunt deja ok în general, dar îşi doresc atingerea unui obiectiv personal sau profesional. O clientă de-a mea îşi doreşte să scrie o carte. Altă clientă, angajată a unei corporaţii, vrea să îşi întemeieze o familie şi să facă tranziţia spre antreprenoriat. Un client plecat de multă vreme din ţară vrea să se întoarcă în România şi să înceapă un proiect civic. O altă clientă încă nu ştie prea bine ce vrea, dar de curând şi-a dat seama că vrea mai mult de la viaţă. Întrebarea e aşadar, dacă vrei şi tu ceva mai mult. Dacă da, atunci uneori e posibil ca o întâlnire de coaching să fie suficient, dar cel mai adesea un obiectiv clar se formulează şi se atinge printr-o serie de întâlniri (5-10) săptămânale, bilunare sau lunare. Nu există o regulă cu privire la frecvenţa întâlnirilor de coaching, pentru că ea depinde cel mai mult de propriul tău ritm.

Care e baza teoretică a coachingului?

Am fost eu însămi beneficiar de coaching (mulţumesc Fenella) şi am fost aşa de entuziasmată de rezultate, încât atunci când am decis să revin la un parcurs profesional în domeniul dezvoltării personale, coaching-ul s-a impus de la sine. Ce îmi place foarte mult la metoda asta e că e o metodă nepretenţioasă. Coach-ul nu pretinde că ar şti mai multe decât clientul despre viaţa acestuia. Nu vine cu o teorie despre cum ar trebui să funcţioneze oamenii, aşa încât coach-ul nu va folosi timpul pentru a da sfaturi (care oricum funcţionează în prea mică măsura, altfel am fi cu toţii foarte fericiţi la câte sfaturi primim), ci va ajuta clientul să vadă situaţia cu care se confruntă dintr-o perspectivă care să impună (nu doar să favorizeze) îmbunătăţirea ei.